EN facebook

A kémiától a csillagokig az egri Csillagvizsgálóban

INTERJÚ

2024-06-19 20:00

Az egri Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont különleges helyet foglal el a történelmi város szívében, kicsik- és nagyok egyaránt érdeklődnek az interaktív bemutatóhely iránt. Megközelíthetősége miatt könnyen beilleszthető a napi programba, akár kevés, akár több időnk van megnézni minden érdekességet. Mit is adhat a hely számunkra? A Csillagvizsgáló osztályvezetőjével, Dr. Murányi Zoltánnal beszélgetek, milyen természettudományos élményeket kínál a létesítmény.

 

A Csillagvizsgáló már több mint kétévszázados múltra tekinthet vissza. Milyen élményekre számíthatunk, ha ellátogatunk?

 

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint egy múzeum szempontjából a legfontosabb az, hogy városközpontban nyíljon meg, tradicionális épületben működjön és interaktív legyen. Azt gondolom, hogy mi ezt mind a hármat teljesítjük. Az első kettő nyilvánvaló, hiszen a város szívében találjuk a Líceumot. A Líceum tornya nem is kétszáz, hanem kétszázötven éve működik, és élményt szerez diákoknak, vendégeknek, oktatóknak egyaránt.

 

És ami a legfontosabb az, hogy a programjainkkal igyekszünk az interaktivitást maximálisan biztosítani, elsősorban a fiatal vendégeink, illetve a kisgyerekes családok számára. Ennek többféle módja is van, a legklasszabb hely szerintem a játszóházunk, ahol kiváló fizikai kísérleteket végezhetnek a tanulók, élvezhetik és tanulhatnak is belőle. Ezen kívül ünnepnapokon, nagyobb rendezvények során QR-kódos kincsvadászat várja a fiatalokat. Van már szabadulószobánk, és természetesen a rendhagyó órák kísérleteibe is a lehető legnagyobb mértékben bevonjuk a közönséget.

 

Tanár úrnak a torony melyik részlege a legkedvesebb?

 

A 314 lépcső, amin fel kell jönni. Egyébként pedig természetesen, illetve nem biztos, hogy természetesen, de leginkább a Barna György Optikatörténeti Kiállítás. Azért is annyira kedves számomra, mert amikor ezt megszereztük, illetve átadtuk a közönségnek, már én voltam a Csillagvizsgáló vezetője, tehát ilyen módon aktív részem volt ennek az egységnek a megszerzésében, és látogatható állapotba hozásában. Nagyon izgalmas az, hogy milyen gyönyörűséges eszközöket látunk. Olyan tökéletesen működőképes optikai eszközök várják a látogatókat, amelyek egyébként művészeti alkotásként is megállnák a helyüket.

 

Mit jelent a Csillagvizsgáló esetében a „kézzel-fogható tudomány”?

 

Amire már utaltunk, hogy megpróbáljuk a lehető legnagyobb mértékben közel hozni a látogatókhoz a természettudományokat. A munkánk fő célja, a természettudomány népszerűsítése és az MTMI szakok, tehát a matematika,az informatika és a mérnöki tudományok népszerűsítése. Ez egészen biztosan csak úgy megy, hogyha a tanulók megtapasztalják a természettudomány érdekességét, szépségét, eredményeit.

 

Mesélne egy kicsit a rendhagyó órákról?

 

rendhagyó órák is ebbe a vonalba tartoznak. Azt gondoljuk, hogy a kísérletek látványa és az a miliő, amiben mindez történik, hosszú távon nyomot hagy a fiatalokban, és nagyon sokan érkeznek hozzánk abban a korban, amikor még irányítható, változtatható az érdeklődés. Ez elsősorban az általános iskolás korosztályt jelenti, vagy a fiatalabb gimnazistákat, és igyekszünk számukra olyan fajta élményt biztosítani, ami esetleg a természettudományok, leginkább a kémia és a fizika felé tereli őket (lásd a borítón - a szerk.). Azt gondolom, hogy ezeknek az óráknak nagyon nagy erőssége a humor, ami a kísérletek megvalósításában, egymáshoz fűzésében és az értelmezésében is megmutatkozik.

 

Abosi Barna: Elképesztő kémiai kísérletek Dr. Murányi Zoltánnal

 

A Csillagvizsgáló számtalan programmal rukkolt elő az években, mint például az ünnepnapi vagy a matiné sorozatok. Mi ilyenkor a célkitűzés?

 

Ilyenkor úgy éreztük, hogy lehetőségünk van még jobban megmutatni magunkat. Lehetőségünk van az átlagosnál sokkal nagyobb közönséget bevonzani. Tehát, hogyha nagyon földhözragadtan akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a jó bevétel, de természetesen ettől sokkal több. Az, hogy azokat, akiket ide tudunk vonzani ezekkel a programjainkkal, azok számára ténylegesen a természettudomány arcait mutassuk meg a lehető legnagyobb sokféleségben. Nagyon nagy öröm azt látni, amikor fiatal szülők kisgyerekekkel jönnek, és a kérdés az az, hogy a gyerek vagy a szülő élvezi jobban az ittlétet, illetve a mi szempontunkból pedig ez a legnagyobb kihívás, hogy olyanok legyenek a programok, hogy mind a ketten, mind a két kategória tudja élvezni.

 

Nyáron kitelepülnek Berekfürdőre és ott egy teljes héten keresztül főleg gyermekeknek szóló játékokkal teli tudományos foglalkozásokat tartanak a strandolóknak. Mióta tart ez a program és mit lehet róla tudni?

 

Ez már több mint tíz éves hagyomány nálunk. A kezdetek onnan erednek, hogy a Csillagvizsgáló, illetve akkor még a Varázstorony előző vezetője, Vida József tanár úr, berekfürdői származású, és nagyon nagy lokálpatrióta, így alakult ki ez a kapcsolat. Az ottani fürdőközpont számos programot szervez, amelybe ez is illeszkedett. Erre minden évben pályázunk az önkormányzattal, és megvalósítjuk az ottlétünket.

 

A gyerekekkel a strandon interaktív módon kísérletezünk, esténként kísérleti bemutatókat és csillagászati, most már kémiai előadásokat is tartunk, és hétvégén van a szó szoros értelmében nagy durranás, amikor brutális fizika és kémia show zajlik a nagyszínpadon. Ennek a legnagyobb különlegessége amellett, hogy Härtlein Károly, aki fizikából megkerülhetetlen név a szakmában, minden évben ellátogat hozzánk, és részt vesz a programunkban, és ilyenkor együtt kísérletezünk.

 

Härtlein Károly (lent) és Dr. Murányi Zoltán (jobbra) a színpadon Berekfürdőn 2023 augusztusában; fotó: Jáger Zsolt

 

Ezen kívül a másik nagyon nagy szám, én egyszer nagyon kipróbálnám, hogy milyen a medencéből nézni ezeket a kísérleteket.

 

Jeles országos események a Múzeumok Éjszakája és a Kutatók Éjszakája. Önök is részt vesznek rajtuk?

 

Hát ezt ki nem lehetne hagyni. A Múzeumok Éjszakáját azért, mert minden magára valamit adó múzeumi egység ebben biztosan részt vesz. Ez is egy olyan lehetőség, amikor megmutatkozhatunk, amikor sokkal több ember látogat el hozzánk, és jó hírét tudjuk kelteni az intézményünknek, amennyiben a programjaink olyanok. Nos, hát igyekszünk, hogy olyanok legyenek a programjaink.

 

A Kutatók Éjszakája az pedig az egyetem szempontjából megkerülhetetlen fontosságú elem. Rektorhelyettes úr, amikor dicsér minket, akkor azt mondja, hogy a torony teltházzal megy egész nap, és hát ez így is van. Ilyenkor iskolás csoportok jönnek hozzánk elsősorban, aztán amikor az iskolaidőnek vége van, távolabbról idelátogató csoportok és a családok következnek. Mi ilyenkor egész napos váltásban vagyunk, egy-egy jobb Kutatók Éjszakáján, legalább tíz kísérleti bemutató lezajlik. Volt már olyan, amikor én magam hét előadást tartottam a nap során, és természetesen minden más programunk is zajlik. Számokkal nehéz dobálózni, de biztosan több, mint ezer látogatóval találkozunk egy ilyen alkalom során.

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítóképen:

Dr. Murányi Zoltán (jobbra) rendhagyó órán megmutatja a kísérletet a fiatal érdeklődőnek

Fotó: Jáger Zsolt

Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, látogató, technika, téma
2024-02-08 19:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, látogató, örökségvédelem
2024-02-02 17:00