EN facebook

A Déri Múzeumtól Chicagóig - a tengerentúlon kerülnek kiállításba debreceni műtárgyak

TÉMA

2022-08-27 07:00

Tökéletes épségben érkeztek meg, s bukkanhattak elő „lepleikből” a napokban a Déri Múzeum féltő gonddal csomagolt és szállított műtárgyai az Amerikai Egyesült Államokban. A Debrecenből kölcsönzött rendkívül értékes tárgyak az USA-ba dr. Dani János régész irányításával jutottak el.

A chicagói Field Múzeum, illetve a New York-i Egyetem Ókori Világ Tanulmányi Intézete ad otthont ez év őszén annak a világon először látható különleges kiállításnak, amely a neolitikumtól a vaskorig sok száz unikális leletet mutat be.

 

Az Első Európai Királyok című egyedülálló tárlat anyagát Közép-Kelet és Dél-európai országok, például Románia, Szerbia, Montenegró, Albánia, Bulgária, Koszovó, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Magyarország múzeumainak gyűjteménye adja.

 

Az intézmény számára nagy büszkeség, hogy a világhírű Field Múzeumban, illetve a New York University múzeumában is megjelenhet. Olyan, összesen 36 tételből álló tárgyleletet tud megmutatni a nagyvilágnak, mint például a hajdúsámsoni bronz fegyverkincs a világhírű karddal, a Nyírlugos-Szennyespusztai bronzszitula, vagy a középső bronzkori, ottományi kultúrából származó pocsaji kocsimodell. A kiállított tárgyak biztosítási értéke eléri a 150 ezer dollárt, azaz a 60 millió forintot.

 

 

 

 

 

Az első, még nem az összes anyagot bemutató kiállítás szeptember 24-én nyílik New Yorkban, „Az Első Európai Királyok: Rituálé és emlékezet, Az ókori Balkán és azon túl” címmel.

Ezt követően a teljes tárlat 2023 márciusától tekinthető meg Chicagóban, a Field Múzeumban.

 

 

gyűjtemény, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, tárgy, történelem
2022-08-15 14:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, kiállítás, Pulszky Társaság, régészet
2021-06-21 17:00
gyűjtemény, MúzeumTrip
2020-03-24 20:00