EN facebook

A Déri Múzeumba érkezett a Magyar Géniusz kiállítás

KIÁLLÍTÁS

2022-08-15 14:00

A vidéki múzeumok ikonikus darabjait felvonultató Magyar Géniusz tárlat Debrecenbe érkezett - adta hírül a dehir.hu. A vándorkiállítás jelentősége abban áll, hogy reprezentatív módon hivatott bemutatni a vidék géniuszait.


A magyar kulturális örökség jelentős részét a vidéki múzeumok őrzik. A gyűjtemények különleges darabjai azonban gyakran inkább a helyi közönség számára elérhetők, hiszen egy-egy nevesebb műtárgyért nem utazunk akár több száz kilométert.


A Magyar Géniusz vándorkiállítás jelentősége éppen abban áll, hogy reprezentatív módon hivatott bemutatni a vidék géniuszait. A tárlat megtestesíti a magyar gondolatot, a magyar érzést, a nemzeti hősöket, helyi tradíciókat. A válogatás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel, melyek képviselik az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját.

 

A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula után Debrecenben nyílik meg 2022. augusztus 17-én 15 órakor a Déri Múzeumban.

 

A kiállításnak nemcsak létrejötte, de látványvilága is újszerű. A sokszínű válogatás ugyanis a tárgyak önállóságát megtartva, egymással mégis egységben igyekszik megmutatni azokat.

 

A Déri Múzeum két különleges elemmel járul hozzá a vándorkiállítás átütő élményéhez.

 

Danuta aranypártája

 

Különleges leletekre bukkantak 2016-ban a Déri Múzeum régészei az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán. A szakemberek egy, a VII. században élt 10-12 éves gyermek maradványait emelték ki a földből. Az egykor az avarkorban élő kislányt, akit a régészek Danutának kereszteltek (az olimpián éppen előző nap aranyérmet szerző Kozák Danuta kajakosról) homlokán aranypártával temették el. Aranylemezes fejékét azóta is kincsként őrzi a Déri Múzeum.

 

Danuta pártája; fotó: Jurás Ákos

 

 

Zrínyi kirohanása

 

Székely Bertalan ezen alkotása a XIX. századi magyar történeti festészet legismertebb műveinek egyike. Déri Frigyes ajándékaként került a múzeum tulajdonába. A festmény, a magyar történelmi sorsfordulók közül, a törökvész időszakában zajló eseményt idézi fel. (1566-ban Szulejmán szultán Szigetvár ellen fordult. A vár kapitánya Zrínyi Miklós horvát bán volt és 2500 katonával védte a rábízott erősséget. Augusztus 21-én elesett Szigetvár óvárosa, majd augusztus 26-tól több rohammal támadták a várat. A védők sorsát a szeptember 5-én bekövetkezett robbanás döntötte el, amely után a védők az ott lévő asszonyokkal és gyerekekkel együtt a belső várba szorultak. Zrínyi maroknyi megmaradt harcosával együtt kitört a várból, és rövid, de hősies kézitusában mindannyian életüket vesztették. A kép az önkéntes halál vállalása előtti pillanatot ábrázolja.) A monumentális festményt a látogatók a múzeum Képtárában tekinthetik meg.

 

 

 

A debreceni kiállítás szeptember szeptember 25-ig várja látogatóit!

 

A Magyar Géniusz vándorkiállítás további állomásai Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger lesznek, majd a válogatás 2023 végén végül Budapestre érkezik.

emlékezet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, néprajz, téma
2022-08-06 07:00
kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, muzeológia, néprajz, téma
2022-07-02 14:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, műhely, művészettörténet, néprajz, Petőfi200, téma, történelem
2022-04-23 16:00