EN facebook

A csizmadiamester emléke, melyet a Göcseji Múzeum őriz

TÁRGY

2021-03-02 14:00

Habár a pandémiás helyzet miatt a múzeumok országszerte zárva tartanak, a Göcseji Múzeum elköltözött az online térbe, ahol számos rendezvényt, virtuális kiállítást kínálunk a közönségnek. A színfalak mögött pedig készülünk az újranyitásra, a múzeumi rekonstrukció utáni időszakra. Az Elődeink élete című új állandó kiállításon bemutatjuk majd Önöknek a zalaegerszegi céhesipar termékeit, kiváló mesterembereit és azok életmódját.

 

Többek között Gothard János csizmadiamesterről is szó lesz, akinek emlékművét a minap költöztette el Farkas Ferenc szobrászművész és a Reneszánsz Kőfaragó műhely csapata a Kálvária temetőből. Az eredeti sírkövet először megvizsgálják, majd megtisztítják, ezután mintát vesznek, hogy Farkas Ferenc az eredetihez kísértetiesen hasonló kópiát tudjon készíteni.

 

 


Gothard János és felesége, Simonfy Borbála a belvárosban, a Várkörön éltek takaros házukban. Mélyen vallásos emberek voltak, akik fontosnak érezték a jótékonykodást. Nekik köszönhetünk egy olyan emblematikus műemléket, amelyet mindannyian ismerünk, s nap mint nap elhaladunk mellette, de legalábbis a piacra igyekezve egészen biztosan. Ez a Szentháromság-szobor a Mária Magdolna Plébániatemplom előtt, ami annak idején a templom délnyugati sarkán állt. Felfedezték már, hogy valamennyi szent elegáns csizmát visel? Bizony, ez sem véletlen.


A csizmadiamestert halála után a Kálvária temetőben helyezték végső nyugalomra. Sírköve több szempontból is egyedi és értékes. Szűz Máriát napba öltözve és kígyót tiporva ábrázolja, a kő felső részén három angyalfej, a lábazatnál pedig a halálra utaló koponya látható.

 


A Farkas Ferenc szobrászművész által készített másolat a múzeum új kiállítótermébe kerül majd várhatóan késő ősszel.

gyűjtemény, tárgy, természet, természettudomány
2021-02-22 07:00
emlékezet, fénykép, gyűjtemény, tárgy
2021-02-19 07:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, régészet, történelem, virtuális
2021-01-30 07:00