EN facebook

A békéscsabai Munkácsy-negyed összes intézménye készül programokkal a Múzeumok Éjszakáján

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-06-18 18:00

A Munkácsy-negyed valamennyi intézménye színes programokkal várja az érdeklődőket 2023. június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján Békéscsabán.

 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere a programokat beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a tervek szerint a Múzeumok Éjszakája lesz a "csúcspont" a Zsolnay-negyed mintájára felépült kulturális negyedben.


A Békés Megyei Könyvtárban Vasné Tóth Kornélia tart előadást a Szent Iván-éjhez kapcsolódó nemzetközi szokásokról, hiedelmekről, babonákról és az ünnep eredetéről. A Békés Megyei Szimfonikusok kamarazenekara koncertet ad, a Munkácsy-negyed északi részén pedig városismereti sétára invitálják az érdeklődőket - mondta el Juhász Zoltán, a könyvtár igazgatója.


A könyvtár udvarán - rossz idő esetén zárt térben - este előzetes regisztrációhoz kötött különleges, élőzenés, animációs előadás lesz Munkácsy vizuál címmel. Szíves Márton előadóművész, a projekt felelőse a sajtótájékoztatón elmondta, az egyórás, kézzel és háromdimenziós technikával készült, zenére szerkesztett animációs műsorban Munkácsy csaknem összes, a békéscsabai múzeum állandó kiállításán szereplő festménye megjelenik, de a Zongoralecke és a Pihenés az erdőben című képekre kiemelten fókuszálnak.


Azt próbálják az animáció során "kutatni", mit érezhetett festés közben az alkotó, és hogyan látta saját képeit - mutatott rá Szíves Márton, hozzátéve, hogy a program utolsó részében az Alföld Quartet és helyi népzenészek részvételével Joan Miró katalán művészre emlékeznek.

 


A Békéscsabai Napsugár Bábszínház háromnapos fesztiválra készül. Június 23-án Bruno Leone Pulcinella című vásári bábjátékára és egy felnőtteknek szóló előadásra várják az érdeklődőket. Másnap a cseh Karramato vásári marionettjeit, a Bab társulat gólyalábasait és a Brass Cirkusz bohócokkal és rézfúvósokkal tűzdelt előadását láthatja közönség, június 25-én pedig Sarkadi Bence világjáró marionettjei mutatkoznak be, és egy francia társulat adja elő Don Cristobal című vásári kesztyűs bábjátékát - sorolta Lenkefi Zoltán, a bábszínház igazgatója.

Az Munkácsy Emlékházban rendhagyó tárlatvezetéssel, gyerekeknek szóló programokkal, a Lackás akusztikus koncertjével várják az érdeklődőket. A programok közül kiemelkedik a Rőzsehordó nő, az Ásító inas és a Petőfi búcsúja a szülői háztól című Munkácsy-képekre épülő interaktív gyerekműsor.


Munkácsy Mihály Múzeumban kurátori, zseblámpás tárlatvezetéseket tartanak, a Loránt 85 időszaki tárlathoz kapcsolódva fénnyel festményfestés lesz a művész Strand című alkotására, Vozár M. Krisztián zongoraművész klasszikusokat és filmzenéket ad elő. A Pesttől Aradig, eufóriából-letargiába című időszaki kiállításhoz kapcsolódva hagyományőrzők felvonulást, valamint viselet- és fegyverbemutatót tartanak. A Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlatot népszerűsítve pedig a magyar múmiakutatásról is lesz szó.


Boda József műgyűjtő felajánlását is június 24-én veszik át, a programokat pedig a Balkán Táncegyüttessel és a FolkPack Zenekarral közös táncházi forgataggal zárják - sorolta a programokat Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.


A részletes programkínálat megtekinthető az intézmények és a város honlapjain; valamint a www.munkacsynegyed.hu oldalon.

 

 

Borítókép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, tárgy, téma
2023-01-29 07:00
gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2023-06-13 19:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, néprajz, programajánló
2023-06-18 07:00