EN facebook

Idén kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán

FEJLESZTÉS

2022-06-05 20:00

Idén megvalósulnak az intézményi fejlesztések, egy híd kivételével kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán, a cél azután a kulturális helyszín tartalommal való megtöltése. A negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében, amely a remények szerint növelheti a város turisztikai vonzerejét.

 

A negyed részeként létrejött a Munkácsy Mihály Múzeumban két új állandó kiállítás, várhatóan augusztusban befejeződik a Munkácsy Emlékház felújítása és az Omaszta park rehabilitációja, valamint az év végére lezárul az új bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria felújítása. Kihelyeztek több, Munkácsy Mihályt és munkásságát megidéző köztéri szobrot, felújítottak több hidat.


A tervek közül csak egy maradt hátra, a Sztraka-híd megvalósítása, ez a városvezető szerint jövő nyár végére, ősz elejére készülhet el.


A Magyar Képzőművészeti Egyetem bevonásával elkészült a Munkácsy-negyed arculati kézikönyve.


Miután a múzeum 2013-ban önkormányzati fenntartásba került, azaz csaknem egy évtized alatt sikerült Munkácsy nevét összekötni a várossal, ebben a folyamatban a Modern városok programban további komoly előrelépések történtek. Több stratégiai dokumentumban, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai anyagaiban, tanulmányokban jelent meg a Munkácsy-negyed mint potenciális turisztikai attrakció.


A cél ennek országosan ismert kulturális és művészeti negyeddé fejlesztése, megtöltése képzőművészeti, előadóművészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal.


A háromhónapos Csabai Nyár programsorozata, a Múzeumok éjszakája már idén a negyed kiemelt eseménye lesz.

 

Októberben a Garabonciás Napokon kifejezetten a fiatalok megszólítására rendeznének programokat. Novemberre pedig konferenciát terveznek, amely Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc - a közvélemény számára kevésbé ismert - barátságát mutatná be. (Liszt a Magyar rapszódia című zongorasorozatából kettőt is Munkácsynak ajánlott, a festő pedig egy arcképen örökítette meg a nála többször vendégeskedő zeneszerzőt.)


Későbbre további nagyrendezvényeket is terveznek, felvetődött egy háromnapos összművészeti, a korabeli korok hangulatát idéző Munkácsy Fesztivál, egy GasztroStreetArt-, valamint egy Cirkuszfesztivál (utazó cirkuszok vidéki seregszemléje) ötlete.

 

 

Borítókép forrása: munkacsynegyed.hu

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság, téma
2022-05-21 13:30
Az év múzeuma, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, Pulszky Társaság
2022-05-09 20:00