EN facebook

Programok Advent idején a Göcseji Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-11-19 18:00

Október végén nyílt meg a zalaegerszegi múzeum időszaki kiállítótermében a Protokoll és diplomácia című tárlat, ami a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös vándorkiállítása. A gyűjtemény egy olyan különleges világba kalauzolja el a látogatót, ahová eddig csak kevesen léphettek be. A híradásokban és a fotók által alkalmanként mi is nyerünk némi betekintést a diplomácia birodalmába, de valljuk be, leginkább ámulattal figyeljük a precíz és szabálykövető eseményeket.

 

Pedig ha belegondolunk, a mi életünkben is vannak olyan alkalmak, amelyekhez nem árt, ha ismerjük az etikettet. A közelgő adventi ünnepkör pedig kitűnő példa erre, hogy tudni illik, mi illik. Mibe öltözzünk egy családi összejövetelre vagy céges partyra, esetleg az adventi koncertre? Melyik testalkathoz milyen szabású ruha illik? Mennyi kiegészítőt használjunk egy alkalmi öltözékhez?

 

Habár a szokások színesednek és lazulnak, mégis vannak írt és íratlan szabályok, amiket jó, ha alkalmazunk. De minden évben felmerül bennünk az a kérdés is, hogyan és milyen dekorációval díszítsük a karácsonyi asztalt? Küldjünk-e karácsonyi üdvözlőlapot a távoli rokonoknak vagy az már elavult szokás? Sok fontos tanácsot és érdekes információt szeretnénk átnyújtani a közönségnek a kísérőrendezvényeinken, ezért Advent idején előadásokkal, bemutatókkal és workshopokkal készülünk.

 

Göcseji Múzeum déli oldala, aminek a környéke hamarosan ünnepi díszbe öltözik

 

November 23-án Krajczár Zsuzsa humoros és kedvesen lehengerlő stílusával az öltözködés etikettjét járja körül. Egy kis varázslat: az ünnepi öltözék címmel sorba veszi a dresscode lehetőségeit, ötleteket ad, mit vegyünk fel ünnepi alkalmakra, hangversenyre vagy színházba. Az előadást bemutató zárja, és az előadó meglepetésvendéget is hív.


Olvasták már, melyek a legújabb dekorációs trendek a lakás vagy az asztal karácsonyi hangulatba öltöztetéséhez? Nálunk, a Göcseji Múzeumban ezt is megtudhatják. De előbb Kiss Nóra néprajzkutató kolléganőnk elmeséli és bemutatja, faluhelyen milyen eszközökkel terítettek a göcseji asszonyok. Takács Kata dekoratőr ezután megmutatja a legújabb dekorációs kellékeket, beszél a színek varázsáról és mindketten megterítenek egy-egy karácsonyi asztalt. Így lesz igazán varázslatos és élményszerű a program. Ezt a rendezvényt két alkalommal is kínáljuk. A Karácsonyi teríték egykor és ma című előadást és bemutatót november 30-án és december 14-én rendezzük meg.


Tegyék a szívükre a kezüket! Mikor készítettek utoljára saját kezűleg karácsonyi üdvözlőlapot? Gyerekkorunkban ez minden esztendőben elhagyhatatlan szokás volt, aztán az elektronikus levél és az üzletekben megvásárolható képeslap kiszorította ezt a hagyományt. Úgy döntöttünk, belevágunk, és a lelkes múzeumbarát közönséget arra bátorítjuk, idén készítsük el együtt a rokonoknak és barátoknak az adventi üdvözlőlapot! Finom tea és számtalan gyönyörű kellék mellett jókat beszélgetünk, a kézműves foglalkozás után pedig együtt megtekintjük az új időszaki kiállítást. A Boldog Karácsonyt! című workshopot december 7-én gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt meghirdetjük. A múzeumtól néhány méterre található szecessziós elemekkel díszített főpostán pedig bárki fel is adhatja a rokonoknak a képeslapot. Az örömszerzés garantált!

 

 

Borítóképen:

Barokk puttópár-fej a Hertelendy-hagyatékból (Göcseji Múzeum)

 

emlékezet, múzeumpedagógia, tárgy
2021-12-01 07:00
gyűjtemény, látogató, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, műhely, néprajz, tárgy, virtuális
2021-11-26 20:00
emlékezet, gyűjtemény, muzeológia, tárgy
2022-03-01 20:00