EN facebook

A 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával és a Közösségi Múzeum címek átadásával zárul a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja

MŰHELY

Múzeumi harmónia mottó jegyében zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiválját szervező és fennállásának idén 15. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Töltődj és lazulj múzeummal! című, 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárja az őszi programsorozatot. Az eseményre, mely a Közösségi Múzeum elismerő címek ünnepélyes átadásának is keretet ad, a páratlan idegenforgalmi adottságokkal rendelkező Esztergomban kerül sor.  

 

Az idei szakmai konferencia célja az elmúlt rendkívüli időszak múzeumi színtérre vonatkoztatható tanulságainak áttekintése, illetve a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztések, tendenciák és jó gyakorlatok számbavétele, a szakmai párbeszéd és tudásmegosztás támogatása. A konferencia témaválasztását a koronavírus-járvány hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, és ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta.

 

A rendezvény nyitónapján Esztergom város polgármestere, Hernádi Ádám, a szervező intézmény képviseletében dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) részéről Horváth István intézményvezető köszöntötték a szakmai közönséget.

 

A köszöntők után került sor a Közösségi Múzeum elismerő cím átadására. Az ünnepélyes eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya képviseletében Kassai Hajnal főosztályvezető is részt vett az oklevelek átadásában. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben bevezetett elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek dokumentálható módon közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket és egyéb partnereket.

 

Az elismerő címet, melyet eddig már 33 hazai muzeális intézmény érdemelt ki, idén három intézmény, a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény valamint csongrádi Tari László Múzeum vehette át.

 

A Közösségi Múzeum elismerés alapjául szolgáló kritériumrendszer a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ konzorciumi vezetésével 2016 és 2019 között lezajlott Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében született meg. A módszertani fejlesztés egyik célja a kulturális intézmények társadalmi beágyazottságának és közösségi szerepvállalásának fokozása volt. A Közösségi Múzeum elismerésről bővebb információ itt olvasható.

 

A díjátadót követő konferencián Dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tartott nyitóelőadást A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel.

 

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója hívta fel előadásában a figyelmet a Múzeumok Őszi Fesztiváljára mint turisztikai attrakcióra.

 

A tanácskozás első napja aktuális témákat – így például a családi rekreációt, az  Európa Tanács Kulturális útvonalak programját –  érintő plenáris előadásokkal és a Múzeumi szünetelő és ami mögötte van című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A beszélgetésben részt vevő múzeumi szakemberek azt járják körül, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja kedvelt Múzeumi szünetelő tematikája milyen tanulságokkal szolgált és milyen kreatív megoldásokat szült múzeumi berkekben. A hétfői konferencianap stílszerűen nyolc különféle esztergomi múzeumi, illetve turisztikai helyszínen zajló fakultatív programmal, köztük tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai bemutatókkal és helytörténeti sétával zárult.

 

A konferencia második napján, 2021. november 9-én két párhuzamosan futó szekcióban mutathatják be a múzeumi szakemberek a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött jó gyakorlataikat, melyek változatos módon világítanak rá a múzeum és a rekreáció, valamint a turizmus kapcsolódási pontjaira.

 

A konferencia részletes programja itt olvasható!

 

Közlemény forrása: mokk.skanzen.hu

gyűjtemény, látogató, muzeológia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló
2021-10-26 16:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló
2021-10-06 11:00
díj, gyűjtemény, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, téma
2021-09-27 20:00