EN facebook

„Múzeumi harmónia” - Több mint 600 féle program országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválján

PROGRAMAJÁNLÓ

E-rolleres városi kirándulás XIX. századi művészek nyomában, zenés meditatív koncert az éj leple alatt, Pál utca fiúk Zoltán Áron színművésszel, David Bowie arcai és még számtalan izgalmas program minden korosztály számára. Közel 130 hazai múzeum több mint 600 féle különböző programmal, összesen közel 1200 eseménnyel várja országszerte a kicsiket és nagyokat a szeptember 27. és november 11. között zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiválján.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) immár 15. alkalommal főszervezője a Múzeumok Őszi Fesztiváljának, melyet ezúttal is az NKA támogatásának köszönhetően valósít meg.

 

A múzeumi harmónia mottót viselő rendezvénysorozata múzeumok testet-lelket-szellemet harmonizáló szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A sokszínű programkínálat bemutatja, hogyan járulhatnak hozzá a múzeumok az egészség megőrzéséhez, vagy épp a rekreációhoz.

 

A rendezvénysorozat kiemelt tematikája idén a Többszólamú múzeum címet kapta, mely a múzeumok sokoldalúságára hívja fel a figyelmet, többek között a testi-szellemi-lelki megújulás fellegváraként bemutatva az intézményeket.

 

A fesztivál másik újdonsága a Tiétek is a múzeum! tematika, mellyel a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban helyt állók részére szeretnék kifejezni a múzeumok köszönetünket.

 

Múzeumi harmónia mottó kapcsán idén kiemelt szerephez jut a zene. A zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri vagy online koncerteknek több, 2021-re eső jubileumi évforduló – Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső Zene világnapja – ad aktualitást.

 

A fiatalokat megszólító 16+-os témakör idén A zene szárnyán címet kapta.

 

 

Igazi felfedezéseket tehetnek az érdeklődők a Múzeumi kulisszatitkokat felfedő programokon, ahol a látogatók szeme elől rejtett múzeumi zugok mellett a szakmai munkába is betekintést nyerhetnek. A rekreációt szolgálják a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika programjai is, melyek múzeumi szakemberek vezetésével tartott egészségmegőrző–helytörténeti séták, kerékpártúrák. Ezúttal is kilépnek falaik közül a muzeális intézmények az Utazó Múzeum tematikához kötődő programjaikkal, és lehetőség nyílik a tartalmas kikapcsolódásra a Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! és a Múzeumi szünetelő programokon.


A változatos programkínálatról az oszifesztival.hu
 weboldalon olvashatnak bővebben.

 

 

Néhány kedvcsináló program a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális kínálatából:

 

LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA – SLOW LOOKING

 

Október 10-én a Lelki Egészség világnapján magunk mögött hagyhatjuk a pörgést, az állandó lüktetést és kísérletet tehetünk a kortárs művészet pár darabjának meditatív befogadására, egyfajta békés szemlélődésre a Ludwig Múzeum megújult állandó kiállításában. REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES: varga.zita@ludwigmuseum.hu

 

 

PÁL UTCAI FIÚK

FERENCVÁROSI, JÓZSEFVÁROSI KALANDOZÁS A REGÉNY ÉS MOLNÁR FERENC NYOMÁBAN ZOLTÁN ÁRON SZÍNMŰVÉSSZEL

 

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum jóvoltából megvalósuló programon elindulhatunk Nemecsek, Boka, Molnár Ferenc lábnyomán, hogy bebarangoljuk Ferencváros, Józsefváros titkos ösvényeit, melyek a Pál utcai fiúk titkait rejtik. Ebben Barabás lesz segítségünkre, avagy Zoltán Áron, aki a Vígszínház előadásában Barabás karakterét formálja meg. A regény és a helyszínek mellett az előadás kulisszatitkait is megismerhetjük. Október 7-én és 10-én minden színház – és irodalomkedvelőt várnak szeretettel.

 

 

 

E-ROLLERES VÁROSI TÚRA – HÍRESSÉGEK BUDAPESTJE

 

E-rolleres túra keretében fedezhetjük fel október 17-én, hogy az Andrássy út híres lakói milyen stílusú épületekben laktak és hogyan rendezték be otthonaikat. Joó Julianna művészettörténész vezet el bennünket a 19. századba, ahol  megismerkedhetünk ezen időszak híres magyar képzőművészeinek, iparművészeinek, íróinak és színészeinek életével, lakóhelyével.

 

 

ZENÉS MEDITATÍV KONCERT AZ ÉJ LEPLE ALATT

 

A Természettudományi Múzeumban, október 29-én, egy éjszakába nyúló, lazító meditatív koncert részesei lehetünk, ahol nemcsak a program, de a helyszín is – a múzeum különleges építészeti megoldású Kupolacsarnoka – igazi különlegességnek számít. Az ellazulásban hegedűszó és hangtálak segítenek majd.

 

 

DAVID BOWIE ARCAI (FILM)

 

A Várkert Bazárban október 12-én és 19-én a David Bowie arcai angol dokumentumfilmet mutatják be, mely a londoni Victoria and Albert Musem rendkívül népszerű, az énekes életét bemutató kiállítás záró tárlatvezetése alapján készült. A film mélyebb betekintést enged a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe. A Várkertbazár a MŐF keretében számos más vetítésnek is otthont ad, kérjük, böngésszenek programjaik között.

 

 

LEGNAGYOBB ÁRUHÁZ, LEGNAGYOBB VÁLASZTÉK!

 

Vajon nagymamáink, dédmamáink “plázáztak”-e Budapesten? A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának programján erre is fény derül. Az október 16-i sétán a híres, nagy áruházak helyeit járhatjuk végig a Rákóczi út mentén, mely neonreklámokkal hívogatta a vásárlókat. Úttörő, Lottó, Corvin, Otthon, Verseny... Az idősebbek számára nosztalgia, a fiataloknak egy életérzés bemutatása.

 

 

AZ OPERETTKIRÁLY

 

Ki ne hallott volna Hajmási Péterről? Vagy arról, hogy a lányok angyalok? Október 22-én együtt dúdolhatjuk ezeket a dalokat egy könnyed városnéző séta keretén belül, a Balaton fővárosában, Siófokon! Ismerjük meg a híres operettszerző, Kálmán Imre életének fontos helyszíneit, eseményeit és a szerző műveit. A BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház programja előzetes regisztrációval várja a látogatókat.

 

 

A TERMÉSZET HARMÓNIÁJA

 

Irány a Mátra! Az MTM Mátra Múzeuma három alkalommal, három különböző útvonalon hirdet gyalogtúrát a Mátrába az érdeklődők számára. Geológus és gombaszakértő segítségével fedezzük fel közösen a természetben rejlő kincseket és harmóniát, a színeket, formákat, illatokat és hangokat.

 

 

díj, gyűjtemény, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, téma
2021-09-27 20:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló
2021-09-22 20:00
díj, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, téma
2021-10-01 16:00