EN facebook

Múzeumi hangadó - A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

ELISMERÉS

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjak, illetve a több évtizede a pályán lévő és kiemelkedő munkát végző múzeumpedagógusok teljesítményét elismerő Múzeumpedagógiai Életműdíj átadására került sor a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett és online is közvetített 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. A rangos elismeréseket Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztály főosztályvezetője adta át. Ugyanitt, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányának is számító eseményen vehette át a Családbarát Múzeum elismerő címeket Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkártól öt hazai muzeális intézmény.


A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiában. Azon intézményeket illeti az elismerés, amelyek múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is.


2021-ban a bíráló bizottság Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesítette a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria Motivált mozdulat. Mozgásfejlesztő művészetpedagógiai foglalkozások kortárs képzőművészeti kiállításokon című kezdeményezését, a tatai Kuny Domokos Múzeum Múzeumi stop motion – fotós tábor című programját, a Petőfi Irodalmi Múzeum János Vitéz emlékkiállítását és a Magyar Nemzeti Múzeum A Magyar Nemzeti Múzeum komplex online múzeumpedagógiai programcsomagját.


Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának különdíját Varga Benedek elnök adta át a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeum és Régészeti Parknak a Legyél te is az ókor mérnöke! című programjáért.

 

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a szolnoki Damjanich János Múzeum vehette át a Kalandozások Szolnokon - mesés kalandok Zoknikutya szemével című programért.

 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Egy tárgy egy történet. Örökség – generációk közötti érzékenyít és a műszaki eszközök megismerésén keresztül című programjáért kapta meg, az oklevelet dr. Fabényi Julia elnök adta át.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2013-ban alapított és immár ötödik alkalommal odaítélt Múzeumpedagógiai Életműdíjban Lengyelné Kurucz Katalin, a BTM Aquincumi Múzeum Közönségkapcsolati és Múzeumpedagógiai Csoportjának vezetője részesült. Közel négy évtizednyi munkával ő hozta létre a BTM Aquincumi Múzeum közönségkapcsolati csoportját. Széles kapcsolatrendszere nemcsak hazai szakmai és civil köröket vont be a múzeum életébe, hanem publikációk és tapasztalatcserék nyomán külföldön is ismertté tette az intézmény ezirányú munkáját.

 

2021-ben immár második alkalommal díjazták a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító muzeális intézményeket. Családbarát Múzeum elismerésben részesültek a Dobó István Vármúzeum, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei – Pannonia Reformata Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

 

 

A Családbarát Múzeum kritériumrendszert a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével dolgozta ki 2019-ben egy szakértői csoport. A kritériumrendszert olyan családokkal foglalkozó civil szervezetek is véleményezték, mint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja.


A szakmai díjak és elismerések átadását követően kezdődött a Múzeumi hangadó című szakmai konferencia, amely a 2021-ben Múzeumi harmónia mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik. A szeptember 27. és november 11. között 130-nél is több múzeum közreműködésével zajló országos rendezvénysorozat célja ugyanis rávilágítani arra, hogy a muzeális intézmények miként tudnak a testi és a szellemi egészség létrejöttéhez hozzájárulni. A Múzeumi hangadó szakmai konferenciaarra hívja fel a figyelmet, hogy milyen hangsúlyos szerepe van a testi-lelki feltöltődésben a zenének, amelyet a zenei profillal nem rendelkező múzeumok is számos módon képesek kreatívan beépíteni programjaikba, kiállításaikba. A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szakmai eseményazoknak az eszközöknek, kreatív megoldásoknak a seregszemléje, amelyeknek köszönhetően a zene a múzeumokhoz köthető – legyen az akár egy megzenésített múzeumi tartalom, akár egy a kiállítótérben, vagy a múzeumkertben megtartott koncert, illetve művészetterápiás foglalkozás.


A Múzeumok Őszi Fesztiváljáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon lehet tájékozódni.

látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló
2021-09-22 20:00
díj, felhívás, műhely, téma
2021-08-08 07:00
felhívás, konferencia, múzeumpedagógia, műhely, téma
2021-08-27 11:00