EN facebook

400 tigris gyűlt össze eddig

GYŰJTŐKAMPÁNY

2020-01-15 19:00

Eddig 400 tigris gyűlt össze a jelenleg legsikeresebben zajló múzeumi közösségi projekt, a NEM A TIGRIS / múzeumi gyűjtőkampány során. Már csak 599 múzeumi tigrisre van szükség, hogy meglegyen az elérni kívánt 999! 

 

 

A 399. és a 400. tigrist felvonultató kép a privátfotók világát idézi. A beküldő, Váradi Emese évekkel ezelőtt egy fotós antikváriumban bukkant rá. A poszt itt olvasható!

 

Tigris a múzeumban  beszélgetéssorozat olvasónaplójában 2019 tavaszán spontán múzeumi tigris gyűjtés indult. Az ötletet múzeumi tigrisgyűjtő kampánnyá alakult, amely 999 db tigris összegyűjtését célozta meg. A sorozat egyik életrehívója és működtetője Frazon Zsófia, muzeológus, kurátor és szakíró. Az eddigi tigrislelőhelyek között van múzeum, archívum, cirkusz, cukrászda, kirakat, könyvtár és vásár. A múzeum tehát láthatóan tágan értelmezhető, metaforává alakítható közeg. A tigrisek pedig teljes alakú kitömöttek, vitrinlakó trófeák és könyvek, regénybeli változatok, de leginkább műtárgyak és műtárgyakon látható ábrázolások. 

 

„A tigris a múzeumban, az tigris a múzeum és nem a tigris” idézet Kenneth Hudson angol újságíró és muzeológus 1977-es írásában olvasható. Hudson a fordulatot a mindennapi valóság és a múzeumi világok közötti különbség érzékeltetésére használja. A múzeum terében ugyanis átalakul fikció és valóság, élő és élettelen viszonya, a reprezentáció és interpretáció kiemeli, keretezi és átértelmezi a hétköznapi valóságot, új és más jelentéssel tölti fel. „A tigris a múzeumban” metaforaként aktiválja a koloniális / posztkoloniális diskurzust, az állatkertek, a múzeumok és a cirkusz világkiállítások óta összefonódó és vitázó világát, egyben felveti a kitömött állat, az elejtett vad látványossággá merevített képének morális kérdését is. A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris. Ha ezt egy múzeum nyíltan vállalja, akkor fontos lépést tett saját gondolkodásmódjának feltárása felé.


KERESS TOVÁBBI PÉLDÁNYOKAT!

Fontos, hogy:
- vedd észre;
- próbált összeolvasni „A tigris a múzeumban, az tigris a múzeumban és nem a tigris” idézettel;
- legyen vele személyes találkozásod (tehát ne a neten keress);
- csinálj róla egy képet;
- küldj adatokat, néhány mondatot vagy akár egy történetet hozzá – ahogy jól esik!

 

A tigriseket és a történeteket folyamatosan várják a frazon@neprajz.hu (Frazon Zsófia) címre, vagy a MaDok-program Facebook oldalán üzenetben.  Részletek!

A  Tigris a múzeumban beszélgetéssorozat folytatódik!

A gyűjtökampányhoz beszélgetéssorozat is kapcsolódik, melynek ötödik alkalmának kiindulópontja két kollázskönyv – a készítés (folyamat) és a könyv (mű) perspektíváiból. A NEMZETI TANKÖNYV (Keserue Zsolt) és a VARÁZSTÁRGYAK NYITOTT KÖNYVE (köz’kemp2018) két alkotás, amelyek a kollázs, a könyv mint mű, az archívum, a töredezettség, a rendszer és a szubjektivitás fogalmaira és praxisára épülnek. Az eseményen, január 20-án a két könyv is megtekinthető lesz. Részletek itt!

 

 A NEM A TIGRIS 398 tigrisét Budai Csilla küldte a csoportnak, Cécile Dormeau francia illusztrátor munkájával a pozitív testképre reflektál: "...a striák, a bőrön megjelenő csíkok nem szégyent, hanem egy tigris büszkeségét hordozzák. Remélem, a kép segít majd kicsit minden tigriskereső társunknak megtalálni a benne lévő nagymacskát!” A poszt itt olvasható! 

felhívás, muzeológia, tárgy
2019-07-09 09:00
muzeológia, műhely, programajánló, téma
2020-01-08 11:00
muzeológia, programajánló
2019-04-11 19:50