A múzeumi világ legszebb ünnepe: MAJÁLIS

24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely vette birtokba a megújult Múzeumkertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét házigazdája volt a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várta a családokat, érdeklődőket.

 

Az Év múzeuma- és Az Év kiállítása-díjak átadásának időpontja 2019. május 18-án 13 óra volt , a díjakat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át. Idén Az Év múzeuma díjat a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyerte el. Az Év kiállítása fődíját a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek | Réber László grafikusművész kiállítása című, a Hetedhét Játékmúzeumban látható tárlata kapta.

 

A lassan negyed évszázados Múzeumok Majálisa töretlen népszerűségét mutatja, hogy a látogatók száma évről évre nő. A két nap alatt több mint 40 ezren fordultak meg a Múzeumkertben és a múzeum épületében. Jó lehetőség ez az ország legkülönbfélébb múzeumai számára: bemutathatják programjaikat, kiállításkínálatukat és kreativitásukat. A múzeumok közti szakmai eszmecserére is nyílt alkalom ezen a hétvégén. Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition - A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője volt. Ez a gondolat a múzeumok kulturális megtartó erejére, a társadalom számára oly fontos, mélyen gyökerező hagyományok jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelentőségére irányította a figyelmet. Különös szerencse, hogy a 24. Múzeumok Majálisának első napja (2019. május 18.) a Múzeumok világnapjára, szombatra esik, a múzeum ezért 22 óráig nyitva tartotta kapuit.

 

Az idei majális másik fő fókuszpontja 1989, azaz a rendszerváltoztatás volt. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – innen a névadás is –, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. Közösségi élményt igyekszik teremteni, így a közös emlékezésbe a múzeumokat is bevonta. A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára megidézhette a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítottak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére pusztán emlékeztünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás 30 múzeum anyagából tevődött össze kifejezetten erre az alkalomra. A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhették tudásukat. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készültek, és számtalan ajándék várta az érdeklődőket.

 

A 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthettek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhettek egy velocipédra. Egy látványos kísérlet során megismerkedhettek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatták a rovarokat. Kipróbálhattak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthettek egy tűzoltó-, vagy postásegyenruhát vagy gázálarcot, ősállatot varázsolhattak, és zsírkőből amulettet faraghattak. Viseletbemutató után lovagi felszerelésbe bújhattak, barokk és reformkori ruhában pózolhattak, hennatetoválást készíthettek és elsajátíthatták a korongozás fortélyait. A kicsik részt vehettek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhettek, gyöngyöt fűzhettek, bűvésztrükköket tanulhattak vagy éppen szalmát fonhattak. A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jutott. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatta legújabb lemezével. Egy vasárnap délelőtti programként: Béres Alexandra mozgatta meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a ’80-as évek aerobic lázát megidézve. A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repített mindenkit, de itt volt a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is. A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárta a ’80-as évek hangulatában. A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adta, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat, a koncerten fellépett Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője is, aki a legjobb rendező díját kapta. A 24. Múzeumok Majálisa védnökei: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Sára Botond, Józsefváros polgármestere voltak. A filmet készítette a Baga Photo&Videography.

További videók

1 2 3 4 5

Kapcsolódó cikkek