EN facebook

150. születésnap a nyíregyházi Jósa András Múzeumban

Évforduló

2018-12-02 09:37

Alapításának 150. évfordulóját ünnepelte a nyíregyházi Jósa András Múzeum, az évforduló alkalmából emlékkiállítással, kötetbemutatóval és koszorúzással emlékeztek a közgyűjtemény történetére és alapítójára a nyírségi megyeszékhelyen.

 

Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye 1868. december 1-jén nyitotta meg kapuit, 1918 őszétől pedig felvette az alapító Jósa András (1834-1918) orvos, régész és antropológus, Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa nevét. Az ő nevéhez kötődik a múzeum első régészeti kiállítása, amelyet1899-ben Nyíregyházán, a megyeházán tekinthetett meg a közönség. Itt olvashat Jósáról!

 

Jósa András. Fotó: JAM 

 

A múzeumnak helyet adó saroképület Maróthy Kálmán építész tervei alapján 1925-ben készült el akkor a Magyar Királyi Pénzügyigazgatóság számára. A neoklasszicista ház Pénzügyigazgatóságként a második világháború végéig töltötte be funkcióját, majd az épület 1950 és 1955 között a megyei tanács egyes szakigazgatási szerveinek adott helyet, ezt követően 1972-ig az MSZMP pártbizottságának székháza volt. Miután 1971-ben felépült az MSZMP-nek otthont adó új toronyház, kezdetét vette a Jósa András Múzeum gyűjteményének átköltöztetése a megyeházáról a Benczúr térre. Az első középület volt az országban, melynek tetejéről jóval a rendszerváltás előtt távolították el a vörös csillagot. Ekkor a palota földszinti részét a levéltár, míg két emeleti traktusát a múzeum vette birtokba, mely 1974 tavaszán megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A megyei levéltár gyűjteményét 1999-ben átköltöztették, így a múzeum vette birtokba a teljes épületet.

 

 

A városházán december 1-én tartott születésnapi ünnepségen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkár felidézte, hogy a 19. század közepétől a budapesti múzeumalapítások példájára a vidéki városokban is megjelent az igény múzeumi gyűjtemények létrehozására. A saját tárgyi és szellemi örökség összegyűjtése és bemutatása a hajdani lokálpatrióták, köztük az éppen 184 évvel ezelőtt született Jósa András büszkesége volt, aki sok kortársához hasonlóan a régészkedésben lelte örömét, munkája nyomán Európa-hírű régészeti gyűjtemény jött létre Nyíregyházán - fogalmazott a helyettes államtitkár.

 

Fotó: MTI/Balázs Attila  

 

Hozzátette, hogy a néprajzi gyűjteményt az utód, Kiss Lajos néprajzkutató (1881-1965), "a szegény emberek krónikása" hozta létre, aki elsők között kapott Kossuth-díjat 1948-ban, illetve ő teremtette meg a Nyírség néprajzi kutatását.

Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója az eseményen hangsúlyozta, a Jósa András Múzeum a harmadik legrégebbi alapítású vidéki magyar közgyűjtemény. A múzeum az idei jubileumi emlékévre számos eseménnyel, ünnepi kiadvánnyal és időszakos kiállítással készült, a 2018-as év két legsikeresebb bemutatója, a Seuso-kincsekről és a Munkácsy Mihály alkotásaiból nyílt tárlat látogatói rekordot döntött.

 

Fotó: MTI/Balázs Attila 

 

Jövőre nemzetközi múzeumtörténeti konferenciát és vándortárlatot rendez a múzeum, utóbbi keretében Kiss Lajos munkásságával szeretnék megismertetni a közönséget - tette hozzá az igazgató.

Az intézmény jelenéről és jövőjéről szólva a fenntartó önkormányzat nevében Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a múzeumhoz tartozó Sóstói Múzeumfaluban csaknem 800 millió forint értékű fejlesztés zajlik, emellett folyamatban van a Kállay-kúria felújítása is.

 

A résztvevők az ünnepséget megelőzően megkoszorúzták Jósa András síremlékét, az ünnepségsorozat a felújított Jósa-emlékkiállítás megnyitásával, kötetbemutatóval és elismerések átadásával folytatódott a nyírségi múzeumban.