EN facebook

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. // Interaktív felületek, online közvetítések és múzeumpedagógiai vezetések a PIM-nél

VIRTUÁLIS

2020-11-21 07:00

A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül. A járványügyi helyzetre való tekintettel november 11-étől a Petőfi Irodalmi Múzeum is zárva tart, a kiállítások határozatlan ideig nem látogathatók. A zárt ajtók mögött azonban továbbra sem áll le a múzeumi élet, és hogy ezt a külvilággal is megossza, a PIM idén immár másodszorra költözik át az online térbe.

 

Professzionális közvetítések

 

Az év végére tervezett programok egy részét a múzeum a Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán közvetíti három kamerás, professzionális felvétel mellett, hogy anézők a képernyő túloldaláról is a lehető leginkább a helyszínen érezhessék magukat. 2020. november 30-án Kosztolányi nyomdokain olvassuk Trianont és ismerkedünk meg az igazi Édes Annákkal, avagy a cselédek egykori helyzetével; december 1-jén Juhász Anna POP-sorozatának vendége az új kötettel jelentkező Kepes András; december 7-én pedig karácsonyi költészeti virrasztáson vehetünk részt Lackfi Jánossal és más kortárs szerzők verseivel.

 

A PIM Esti Extra eseménysorozat szintén online valósul meg: az ősszel nyílt Kosztolányi/Édes Anna- és Székely Aladár-kiállításokba muzeológus és irodalomtörténész kollégák, valamint meghívott vendégek látogatnak el, hogy újszerű nézőpontokból nyújtsanak izgalmas adalékokat az egyes tárlatokhoz, legyen az egy beszélgetés vagy felolvasás formájában.

 

 

Interaktív online felületek

 

A PIM múzeumpedagógusai a pedagógusok és diákok részére dolgoztak ki olyan innovatív online eszköztárakat, melyek ingyenesen és hatékonyan hasznosíthatók a közoktatásban – akár otthonról is. Foglalkozásaikon a tanulókkal állandó dialógusban állva vezetik őket végig a múzeum háromdimenziós virtuális tárlataiban és irodalmi sétáin, és erednek például Petőfi Sándor, Csáth Géza, A Pál utcai fiúk vagy – hamarosan – Édes Anna nyomába. Az elérhető tartalmak bővülése mellett a már meglévő, a ThingLink platformján egyénileg is bejárható felületeiket is folyamatosan fejlesztik.

 

Az Akarsz-e játszani? címmel indult webes felület a Petőfi Sándor- és egykori Arany János-kiállításokban található, játékos interaktív állomásokat kelti új életre: a nagy népszerűségnek örvendő, önállóan is jól működő alkalmazások segítségével összemérhetjük a szókincsüket Arany Jánoséval, akinek verssoraiból saját „emoji rappet” is létrehozhatunk, vagy akár a japántól a perzsa fordításig megismerhetjük a világ Petőfi-kiadásait.


A PIM és öt másik nagy múltú közgyűjtemény összefogásában Kapocs néven jött létre egy bárki számára elérhető, egyedülálló virtuális tárlat. Az egyes gyűjteményi anyagokat, rejtett kincseket a ThingLink segítségével összefüggésrendszerben bemutató oktatási projektben részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Levéltár is. A különböző témaköröket feldolgozó Kapocs tematikus csomópontja 1848. március 15-e, melyhez kapcsolódóan a PIM és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen tart online múzeumpedagógiai foglalkozásokat.


A PIM mindenkit vár online és visszavár offline – aktuális közvetítéseikről, foglalkozásaikról, illetve az újra nyitással kapcsolatosan honlapjukon és Facebook-oldalukon tájékoztatják a közönséget. Emellett Instagram-oldalukonYoutube- és Spotify-csatornájukon is rendszeresen jelentkeznek digitális tartalmakkal: egyedülálló archív felvételek, podcastok és live streamek, valamint múzeumi kulisszatitkok várnak az érdeklődőkre.

múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, virtuális
2020-11-19 17:00
kiállítás, múzeum, múzeumandragógia, múzeumtörténet, virtuális
2020-09-30 18:00
kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, virtuális
2020-03-31 16:30