EN facebook

Zárt kapuk, online tárlatok – körkép az európai múzeumok helyzetéről a koronavírus idején

JÁRVÁNY

2020-03-12 09:25

A koronavírus az európai országok közül eddig Olaszországot érintette a legsúlyosabban – minthogy az ország összes múzeuma bezárt, az intézmények rövid időn belül az online felületekhez és tartalmakhoz fordultak (akárcsak pár héttel ezelőtt a kínaiak). Az intézkedések azonban egyre több országot érintenek: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Dánia és Norvégia múzeumai is bezárnak, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban még csak szigorítottak a látogatási renden.

 

Elsőként Olaszország kényszerült arra, hogy az összes múzeumot bezárja az országban. Giuseppe Conte miniszterelnök március 8-án jelentette be, hogy a múzeumok és a nagyobb örökségi helyek április 3-ig zárva tartanak. A bezárás talán a római Raffaello-kiállítást érinti a legérzékenyebben, amelyet a művész halálának ötszázadik évfordulójára rendeztek, és éveken keresztül készítettek elő. A Scuderie del Quirinale intézményében március 4-én megnyílt tárlatra rekordszámú, hetvenezer jegyet adtak el – ám a megnyitó után négy nappal már be is kellett zárni.

 

Mindeközben – akárcsak Kínában – az olaszoknál is elkezdték még inkább kihasználni a digitális és az online felületeket. A Torino közelében található Castello di Rivoli igazgatója, Carolyn Christov-Bakargiev, folyamatosan azon dolgozik, hogy online elérhető kiállításokat és gyűjteményeket hozzon létre a múzeum anyagából. Az intézmény három kiállítást nyitott meg, mielőtt be kellett zárniuk – most online teszik elérhetővé őket, a Digitális Kozmosz című virtuális kiállítás részeként.

 

 

A kurátor a kollekcióból a csendéletekre kezdett el fókuszálni, minthogy ez a műfaj gyakran adott alkalmat arra a művészeknek, hogy eltűnődjenek a természetről és az elmúlásról. Az első bemutatott műalkotások között ott van Maurizio Cattelan Novecento (1900) (1997) című emblematikus munkája, de többek között Ed Atkins, James Richards és Renato Leotta művei is láthatóak lesznek. A múzeum online túrákat is készít, főleg az otthon lévő gyerekekre és szüleikre gondolva. „Ez fontos az emberek lelkiállapotának” – mondta Christov-Bakargiev, aki azt is reméli, hogy a folyamatos, stresszt okozó figyelmeztetések idején a művészetet megnyugtató alternatívaként szolgál majd.

 

Az Uffizi közösségi médiakampányt indított, amely során a különböző felületeiken (Facebook, Instagram, Twitter) mindennap videókat, fotókat és történeteket osztanak meg a gyűjteményük egyes darabjairól. „Még ha a múzeumoknak be is kellett zárni a kapuikat, a művészet nem áll meg” – mondta Eike Schmidt, az Uffizi Galéria igazgatója. A kampány az #UffiziDecameron név alatt fut, utalva Boccaccio művére, amelyben tíz fiatalember elvonul a Firenze melletti vidéki palotába, hogy átvészelje a pestisjárványt. „Az Uffizi veled lesz, az otthonodban, hogy együtt legyőzzük a jelenlegi nehéz helyzetet. Kerüljünk el minden fertőzést, kivéve a szépségét” – áll az intézmény közleményében.

 

 

Franciaországban Emmanuel Macron elnök figyelmeztetése után – miszerint a koronavírus hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat az országban – a kormány minden ötezer résztvevő feletti eseményt betiltott. Habár ez nem vonatkozik a múzeumokra, a világ egyik legnagyobb kulturális intézménye, a Louvre három napra bezárt, ahol a személyzet úgy döntött, hogy addig nem nyitnak ki, amíg nem vitatják meg, mi a legjobb válasz a koronavírus terjedésére. Miután a Kulturális és az Egészségügyi Minisztérium is biztosította a személyzetet, hogy biztonságos tovább működtetni az intézményt, a Louvre újra kinyitott, de március 4-e óta nem fogadnak el készpénzt, ezzel is védve a munkavállalókat a vírus terjedésének lehetőségétől. Március 9-től kezdve a Louvre-ba már csak az mehet be, aki foglalt jegyet online vagy ingyenes belépésre jogosult.

 

Prágában március 10-én az összes, a kulturális minisztérium alá tartozó galériát, múzeumot és örökségi helyet bezárták a koronavírus miatt. Lubomir Zaoralek kulturális miniszter így nyilatkozott: „Nem zárhatjuk ki, hogy nagy mennyiségű ember tömörüljön galériákban, könyvtárakban és múzeumokban”. Ez azt jelenti, hogy többek között a Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Galéria, a Nemzeti Könyvtár és a Nemzeti Emlékhelyek mind zárva tartanak. Dániában március 12-től kezdve két hétre, Norvégiában március végéig bezárnak a múzeumok. Ausztriában március 11-én jelentették be, hogy március 31-ig bezárják az állami múzeumokat (az Albertina határozatlan időre zárt be). Lengyelországban Mateusz Morawiecki miniszterelnök március 11-én jelentette be, hogy az iskolák és mozik mellett a múzeumokat is bezárják, a közlemény szerint március 25-ig. Spanyolországban a nagy madridi múzeumokat (Prado, Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza) március 12-én csukták be, de a Guggenheim Bilbao egyelőre nyitva maradt. Az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban és Svájcban március 12-én különleges intézkedések mellett még üzemelnek a múzeumok.

 

Borítókép: Látogatók védőmaszkot viselnek a Louvre piramisa előtt

Források: allaboutitaly.net, artnews.com, artnews.com, dailymail.co.uk, news.artnet.com, news.artnet.com,  metro.co.uk, news.expats.cz, thelocal.es