EN facebook

COVID-19 koronavírus: sorra zárnak be a múzeumok

JÁRVÁNY

2020-03-11 21:30

A magyar kormány mai ülésén veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus járvány miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a 100 főnél nagyobb látogatottságú beltéri és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.

A rendelkezés a múzeumok tevékenységét is érinti, hiszen elegendő 4 csoport látogatása egy időben, és máris több mint 100 ember találkozhat a kiállítóterekben. Mivel mindannyiunk érdeke, hogy a járvány terjedését lassítsuk és egymás egészségét, életét védjük, a múzeumok érzékenyen reagáltak a hírre.

 

Más, környező országokkal ellentétben még nem kötelező bezárni kapuikat, de egyre több intézmény gondolja át a nyilvánossághoz való viszonyát, felelősségét. 2020. március 14-én, szombaton és március 15-én, vasárnap a  Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre való tekintettel ZÁRVA tart, de egyre több intézmény dönt a úgy, hogy bizonytalan ideig nem nyit ki: ilyen a Hadtörténeti Könyvtár, Hadtörténelmi Levéltár és Hadtörténeti Múzeum.

 

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum a mai naptól március 31-ig zárva tart. Ez alatt az időszak alatt a kiállítások nem látogathatók, a múzeum könyvtára és a shopja is zárva tart. A már korábban meghirdetett programok nem kerülnek megrendezésre, a megváltott jegyek később felhasználhatóak, vagy visszaválthatók.

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel sok más intézményhez hasonlóan a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményei minden március hónapra meghirdetett programjukat lemondták. A múzeum tagintézményeiben március hónapban sem múzeumpedagógiai foglalkozások, sem tárlatvezetések keretében nem fogad csoportokat. Kiállításaik egyénileg látogathatóak. 

 

Kérjük a látogatókat, hogy múzeumlátogatás vagy múzeumi kutatás előtt mindig érdeklődjenek. Íme néhány intézmény, ahol már most változások tapasztalhatók: