EN facebook

Yoko Ono-kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A háborúnak vége! Ha akarod

2022-11-26 07:00

Magyar Nemzeti Múzeumban A háborúnak vége! Ha akarod-Tribute to Yoko Ono címmel nyílik kiállítás november 27-én.

 

A tárlat fő témája a béke, amely több mint 30 művön keresztül végigkíséri majd a látogatót. A témaválasztás nem véletlen, a Magyar Nemzeti Múzeum dolgozói fel akarják hívni a figyelmet a szomszédos országban folyó háborúra és annak hiábavalóságára.

 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón beszédében arra is kitért, hogy a kiállításból befolyt pénzösszeget a kárpátaljai magyarság ügyeinek megsegítésére fordítják.

 

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora kezében egy 52 évvel ezelőtti szórólappal jelent meg, amelyen csupán ennyi állt: War is over! If you want it. Több mint fél évszázad elteltével újból aktuálissá vált a még Yoko Ono által létrehozott projekt, amivel a vietnámi háború ellen tiltakoztak.

 

Gulyás Gábor: a kiállítás kurátora

 

A röplap advent első vasárnapján jelent meg, a kiállítás erre reflektálva 2022 adventjének első vasárnapján fog megnyílni és február 18-án Yoko Ono születésnapján zárul.

 

Kívánságfa a békéért című installációt a Nemzeti Múzeum előcsarnokában állítják fel. A fára bárki elhelyezheti a kívánságát az ukrajnai béke eléréséért, hiszen az előcsarnokba ingyenesen be lehet lépni.

 

Yoko Ono a Levágott darab című performansza is megelevenedik a tárlat keretein belül, amelynek lényege, hogy az előadó ruhájából bárki levághat egy darabot. Legelsőként Trill Zsolt színész, utolsóként Sean Lennon, Yoko Ono és John Lennon fia vesz részt ebben az előadásban.

 

Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművész is beszélt a gyermekkori emlékeiről, arról, amit a családja a háborúról és a békéről tanított neki

 

Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész első élményét mondta el a háborúval kapcsolatban: általános iskolás volt, amikor bejelentették, hogy kivonulnak a szovjet csapatok Afganisztánból. Az osztályában volt két fiú, akin hatalmas boldogság látszódott, akkor még nem értette miért. Pár év elteltével világossá vált számára is, hogy 18 évesen őket vitték volna Afganisztánba. 

Soha nem gondolta volna, hogy fizikailag ilyen közel lesz egy háború.

 

„Érjen véget a háború, legyen béke! Csak ennek van értelme csak így van értelme.” − jelentette ki L. Simon László beszédében ezzel körbeírva, hogy a tárlat mit tartogat az érdeklődő számára. Fontos kihangsúlyozni, hogy a háború pusztítása és az emberi életek megsemmisítése nem vezetnek sehová. Ahogy Szűcs Nelli is fogalmazott: „a kultúrán keresztül békét lehet kötni. A béke folyosóján békét lehet kötni a nemzetek között.”

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-03-09 19:00
kiállítás, látogató, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tárgy, történelem, virtuális
2020-03-17 11:00
felhívás, gyűjtemény, NEMO, Pulszky Társaság, téma
2022-04-01 21:00