EN facebook

XI. Ohi Toshio Chozaemon, az egyik leghíresebb kortárs japán keramikusmester és az Edény filozófiája - különleges előadás 2024. október 4-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-10-01 18:00

Az Ohi keramikus család 11. generációs mestere, Ohi Toshio Chozaemon tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2024. október 4-én pénteken.

 

Mit kell tudni az Ohi-teakerámiákról? 

 

Az Ohi-kerámia (Ohi-yaki) Kanazawa város világszerte híres produktuma. Akárcsak a raku, kialakulása és története egyetlen családhoz, egy sokgenerációs fazekas-keramikus dinasztiához kötődik. Ohi eredetileg egy falucska neve volt, ami később Kanazawa egyik külvárosa lett, és arról híres, hogy a környékén kiváló minőségű agyagot termelnek ki.

 

A történet közel 400 évvel ezelőtt kezdődik: a teaceremónia Urasenke-hagyományának megalapítóját, Senso Soshitsut (1622–1697) 1666-ban meghívják Kanazawába, mint a Kaga klán teaceremóniájának mesterét. Soshitsu magával hozza a kiotói Raku család legkiválóbb tanítványát, (az első) Chozaemont, hogy Kanazawában letelepedve a helyi agyagból és a Rakukerámiára jellemző alapelvek és ötletek felhasználásával megalkossa az Ohi-yaki kerámiát. Chozaemonnak nagy kihívással kell szembenéznie, hogy a Raku család által átadott borostyánmáz technika tradícióját követve, de mégis új stílusú tea-szertartási eszközöket hozzon létre, amely az itt készült művek védjegye lesz, és azóta is az.

 

Az elmúlt többszáz évben generációról generációra öröklődik tovább ez a múltban szilárdan gyökerező, de mindig újat kereső szellemiség az Ohi fazekas nemzedékek között.

 

Az Ohi-kerámia különleges technikai sajátossága, hogy nem korongozással, hanem kézzel formázzák. Egy kés vagy kaparó segítségével tisztítják meg a megmunkálás alatt lévő darabot a fölösleges agyagtól. Az elkészült darabokat speciális borostyánmázzal borítják, ezután alacsony hőfokon kiégetik, majd hirtelen hűlni hagyják az edényeket. A drasztikus és átmenet nélküli hőmérsékletváltozások miatt különlegesen jó minőségű alapanyagra van szükség.

 

Az Ohi-kerámiákat egyedi formaviláguk és fénnyel teli mázaik gazdagsága miatt értékelik nagyra Japánban és külföldön egyaránt.

 

Az alkotóról

 

A nagymúltú család 11. generációs mestere, Ohi Toshio Chozaemon Kanazawában született. Bostonban tanult, majd belépett a kanazawai Gessin-templom szerzetesrendjébe. Később, az Urasenke-iskola nagymesterétől a „Szóen” teamester nevet kapta. 2016-tól a Japán Kulturális Minisztérium államtitkári tanácsadótestületének tagja, sokoldalúságát és nemzetközi tekintélyét tanúsítja, hogy keramikus hivatása mellett számos japán és kínai egyetem, valamint a Rochester Institute of Technology (New York, USA) vendégprofesszora, a Sanghaji Művészeti Gyűjtemény Múzeum nemzetközi tanácsadója, a Nemzetközi Kerámiaművészeti Akadémia (IAC) tagja, valamint Ishikawa prefektúra turisztikai nagykövete, és a Japán Sommelier Társaság tiszteletbeli tagja.

 

Alkotásait számos köz- és magángyűjtemény őrzi világszerte, mint például a Rockefeller családi gyűjtemény (New York USA), a Rothschild család gyűjtemény (Svédország), Los Angeles County Museum of Art, Detroit Institute of Arts, a franciaországi Musée National de Céramique de Sèvres, a Jingdezhen Kerámia Múzeum (Kína), vagy a tajvani Taipei Szépművészeti Múzeum.

 

2021 óta egy NKA támogatásának köszönhetően már a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Japán Gyűjteménye is büszkélkedhet egyik (és remélhetőleg nem egyetlen) alkotásával, egy fedeles víztartó edénnyel, ami a tradicionális japán teaceremónia (szadó) jellegzetes szertartási kelléke.

 

Ohi (Toshio) Chozaemon XI.: Tűzben edzett Ohi szertartási edény „sonsu”, 2018.

Méret: 41,6 x 23,0 x 24,5 cm

Ltsz: HFM_2021.68.1.1-2

 

XI. Ohi Toshio Chozaemon alakja és munkássága egyébként nem ismeretlen a magyar közönség előtt, mert 2020-ban A múlt találkozása a jövővel címmel önálló kiállítása volt a pécsi NICK Galériában, a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját ünneplő emlékévhez kapcsolódóan.

 

Ohi Toshio Chozaemon: Újragondolt Ohi teáscsésze, 2024. Rakukerámia, agyag

 

XI. Ohi Toshio Chozaemon október 4-én a MOME-n Az Edény filozófiája (Philosophy of Vessel) című előadásán munkásságára és gyökereire reflektálva osztja meg a magyar közönséggel gondolatait múltról és jövőről, tradícióról és modernitásról, szabályokról és kitörésekről, egyénről és közösségről, angol nyelven.


Időpont:

2024. október 4., péntek, 17:00 - 18:30


Helyszín:

MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25), AUDITÓRIUM

 

 

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Regisztrálni ezen az űrlapon lehetséges!

 

 

Borítókép:

Ohi Toshio Chozaemon