EN facebook

Volt egyszer egy színház...

2020-02-25 18:00

Interaktív, multimediális színháztörténeti kiállítás nyílt a topolyai Járási Magyar Népszínházról a vajdasági Topolya Község Múzeumában.

 

Volt egyszer egy hivatásos színház Topolyán, mely 1949 és 1959 között működött. A topolyai Járási Magyar Népszínház életét bemutató színháztörténeti kiállítást a Vajdasági Színházmúzeum és Topolya Község Múzeuma közösen szervezte. A tárlatot a témában kutató, gyűjtő és könyvet megjelentető dr. Virág Gábor nyitotta meg, valamint jelen volt a 90 éves Süveges Eta, az egykori színház ma már egyetlen élő tagja.

 

Fotó: Az egykori színészek fogadják a látogatókat. Szerda Zsófi

 

A Volt egyszer egy színház… című kiállítás szerzői, Bancsi Ildikó, a Vajdasági Színházmúzeum munkatársa és Oláh Tamás dramaturg, teatrológus modern, multimediális eszközökkel elevenítették fel az egykori színház társulatának életét a kiállításrendezői csapat segítségével. Hogy a színház alapításának vagy megszűnésének jubileuma adta-e az alkalmat az emlékezésre, ez ebben az esetben tárgytalan, ugyanis éppen tíz éve volt a topolyai színészeknek arra, hogy fellendítsék Topolya, és ami még fontosabb, egész Vajdaság kulturális életét. A számok is már magukért beszélnek: a Járási Magyar Népszínház évadonként átlagosan 6–7 bemutatót tartott, egy évad alatt átlagosan 100–120 alkalommal léptek közönség elé. A színház fennállásának második felében Topolyán évente 6–8 ezren, tájoláskor több mint 20 ezer néző látta őket. Működésük utolsó évében már több mint 37 ezer vajdasági nézővel büszkélkedhettek.

 

 Fotó: Dimitrijevics Mara, a színház alapítója és vezetője. Szerda Zsófi

 

A fennmaradt tárgyi emlékek hiányában, inkább az írásos, fényképes és eredeti rádiós hangfelvételekkel idézik fel a társulat tíz évét, mesélnek az utókornak. Kalmár Zsuzsa és Pálfi Ervin, a Szabadkai Népszínház jelenlegi színművészei kisfilmeken keresztül kalauzolják a kiállítás látogatóit, megelevenítve Dimitrijevics (Lusztig) Marát, a Járási Magyar Népszínház egykori igazgatóját és színésznőjét, valamint Sinkó István színművészt. A tárlat a múzeum teljes földszintjén, hét termen keresztül varázsolja a látogatókat egy-egy korba, vagy emlékezetes helyszínre. A kellékek, díszletek, színházi tárgyak gyűjteményként nem maradtak fenn, de a színházterem eredeti széksora és színpadi függönye kiállításra került. Érdekesség, hogy a több évtizede a múzeum előcsarnokában lógó csillár is egykor a színház épületét díszítette.

 

Fotó: Dimitrijevics Mara színházvezető nyaklánca, kesztyűje. Szerda Zsófi

 

A tárlat közel áll a topolyaiakhoz egyrészt azért, mert sem előtte, sem azóta nem volt hivatásos színháza a bácskai kisvárosnak. Másrészt pedig a helyiek egy része még látta a Járási Magyar Népszínház egy-egy előadását, vagy akár személyesen is ismerte színészeit, ezért a közbeszédben még ma is számos történet él a társulat tagjairól. Ennek ellenére nemcsak a topolyaiaknak nyújthat élményt a tárlat, hiszen a látványvilág és ez a nem mindennapi színház története bárkit magával ragadhat. Dimitrijevics Mara volt talán a legkiemelkedőbb személyisége a társulatnak, aki szívén viselte a színház sorsát, vezette őket, de maga is szerepelt az előadásokban. Ma is több történet él még róla a kisvárosban. A kiállításon megtekinthető a színésznő saját kesztyűje, valamint nyaklánca, de a színház eredeti pecsétje is.

 

Fotó: Belgrád Kávéház, ahol szívesen időztek a színészek. Szerda Zsófi 

 

Topolyán az egykori hivatásos színház munkáját most a Mara Amatőr Színház folytatja, mely Dimitrijevics Mara emlékét őrzi nevében is. A megnyitó alkalmával az amatőr társulat tagjai az egykori színház utolsó előadásából, A néma leventéből, az eredeti előadás fotói alapján készített ruhákban mutattak be egy rövid részletet. A jelmezek a kiállításba is bekerültek, a látogatók – más kiegészítők mellett –, ezeket is felpróbálhatják. Topolya Község Múzeumának felkérésére a Mara Amatőr Színház tagjai mint „szakmabeliek”, tartanak csoportos tárlatvezetéseket gyermekeknek, felnőtteknek. A kiállítás június végéig látogatható.

 

Fotó: Alakítsd ki a saját színpadképedet! Szerda Zsófi

 

A kiállítás támogatói a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Foody Kft. és a CIHA étterem. Együttműködő partnerek: Újvidéki Színház, Szabadkai Népszínház, Vajdasági Rádió és Televízió, Szerbiai Rádió és Televízió, Topolya Község Művelődési Háza és a Szerb Matica Könyvtára.

 

 

Kurátor: Bancsi Ildikó és Oláh Tamás

Projektmenedzser: Vastag Tibor

Látványtervező: Boros Viktória

Látványtervező asszisztens: Tölgyesi Hédi

Tervezőgrafikus: Szalma Viktória

Színháztörténeti szakmunkatárs: dr. Virág Gábor

Projektasszisztens: Pató Angéla

Multimédia: Amigohvisuals, artNova studios

Színészek: Kalmár Zsuzsa és Pálfi Ervin

Fordítás magyarról szerb nyelvre: Pálics Márta

Szerb nyelvű lektor: Olivera Cibula

A kiállításért felel: Vastag Gazsó Hargita és Miodrag Kajtez

 

Fotó: Próbáld fel a jelmezeket! Szerda Zsófi