Megkezdődött a magyar színház 1945 utáni történetének korszerű feldolgozása

KUTATÁS

MTI
2018-03-27 14:00

Megkezdődött a magyar színház 1945 utáni történetének korszerű feldolgozása A magyar színházi emlékezet megőrzése elnevezésű, egy évvel ezelőtt indult kutatási projekt részeként - mondta el Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatója hétfőn Budapesten.

 

    A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tagintézményeként működő intézet vezetője hozzáfűzte: az elmúlt egy évben a Bárka Színház, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház eddigi történetének feltárása indult el. Reményeik szerint az egyéves "mintaprojektnek" lesz folytatása a jövőben is, lehetőséget adva a többi színház múltjának kutatására is.

 

    Lakos Anna projektvezető hangsúlyozta: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott projektben a három színház intézménytörténetére, valamint az előadásokra vonatkozó összes elérhető forrás összegyűjtésére, és szisztematikus feldolgozásának megkezdésére törekedtek egy szakmai bizottság által kidolgozott szempontrendszer alapján.

 

    A "leletmentés" nem csupán az írott dokumentumokra terjedt ki, hanem számos interjút is készítettek a három színház történetében jelentős szerepet játszó döntéshozókkal és művészekkel - fűzte hozzá. A projekt keretében digitalizálták az OSZMI audiovizuális archívumában őrzött, VHS-kazettákra rögzített előadás-felvételek mintegy felét is.

 

    A kutatási projekt eddigi eredményeit és a begyűjtött forrásokat a szinhaztortenet.hu oldalon teszik közzé. A honlapon létrehoztak egy színháztörténeti fórumot is, ahol tanulmányokat szeretnének közölni - mondta el Lakos Anna.

 

    Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója kiemelte: a színháztörténeti kutatás régóta a magyar kultúra alulfinanszírozott területe. A projekt az eddigi hiányosságokat igyekszik pótolni, ám csak akkor van igazi értelme, ha lesz folytatása, önmagában nem elegendő három színház múltjának feltárása.

 

    Csizmadia Tibor, az NKA Színházi Kollégiumának elnöke hangsúlyozta: a projektre 50 millió forintot tudott fordítani a kollégium egy meghívásos pályázat formájában.

 

    Nánay István, a projektet felügyelő szakmai bizottsági tagja elmondta, hogy elkezdték felmérni a bábszínház történetének kutatási lehetőségeit is. A kutatás eredményeiről szakmai konferencián számolnak be.

 

Kép: Oláh Gisztáv 1955-ös színpadterve az Ember tragédiájához

képzés, múzeumpedagógia, színház
2017-12-07 19:00
emlékezet, programajánló, színház
2017-11-29 15:00
irodalom, kiállítás
2017-07-11 07:19

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00