EN facebook

Visszanézhető a 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia!

MŰHELY

A 2021. november 8-9-én Töltődj és lazulj múzeummal! címmel megrendezett 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárja az őszi programsorozatot. Az eseményre, mely a Közösségi Múzeum elismerő címek ünnepélyes átadásának is keretet adott, a páratlan idegenforgalmi adottságokkal rendelkező Esztergomban kerül sor. A 16. Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró rendezvény élő közvetítése, streamelt változata immár elérhető!

 

Az idei szakmai konferencia célja az elmúlt rendkívüli időszak múzeumi színtérre vonatkoztatható tanulságainak áttekintése, illetve a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztések, tendenciák és jó gyakorlatok számbavétele, a szakmai párbeszéd és tudásmegosztás támogatása. A konferencia témaválasztását a koronavírus-járvány hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, és ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta.

 

A konferencia részletes programja itt olvasható!

 

A rendezvény nyitónapján Esztergom város polgármestere, Hernádi Ádám, a szervező intézmény képviseletében dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) részéről Horváth István intézményvezető köszöntötték a szakmai közönséget.

 

A konferencián Dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tartott nyitóelőadást A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel.

 

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója hívta fel előadásában a figyelmet a Múzeumok Őszi Fesztiváljára mint turisztikai attrakcióra.

 

A tanácskozás első napja aktuális témákat – így például a családi rekreációt, az  Európa Tanács Kulturális útvonalak programját –  érintő plenáris előadásokkal és a Múzeumi szünetelő és ami mögötte van című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A beszélgetésben részt vevő múzeumi szakemberek azt járják körül, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja kedvelt Múzeumi szünetelő tematikája milyen tanulságokkal szolgált és milyen kreatív megoldásokat szült múzeumi berkekben. A hétfői konferencianap stílszerűen nyolc különféle esztergomi múzeumi, illetve turisztikai helyszínen zajló fakultatív programmal, köztük tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai bemutatókkal és helytörténeti sétával zárult.

 

 

 

A konferencia második napján, 2021. november 9-én két párhuzamosan futó szekcióban mutathatják be a múzeumi szakemberek a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött jó gyakorlataikat, melyek változatos módon világítanak rá a múzeum és a rekreáció, valamint a turizmus kapcsolódási pontjaira.

 

A szekció (+reggeli plenáris szakasz)

 

 

 

B szekció

 

 

 

A 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatok rezüméi itt olvashatók.

 

 

Borítókép forrása: Balatoni Múzeum; facebook.com

konferencia, muzeológia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely
2021-11-09 07:00
konferencia, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló, virtuális
2020-10-28 07:00
díj, gyűjtemény, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, téma
2021-09-27 20:00