EN facebook

Virtuális utazás Dániába - Megnyílt a Neandervölgy!

KIÁLLÍTÁS

2021-01-10 07:00

Lenyűgöző kiállítás nyílt meg 2020. november 17-én a dániai Moesgaard Museumban. A Neandervölgy - A mamutvadászok földje címet viselő tárlat a németországi Neanderthal Museum együttműködésével valósult meg. A Moesgaard Museum Aarhus városának központjától mindössze 5 kilométerre fekvő Højbjerg nevű külvárosában található. 2017-ben Aarhus városa birtokolta az Európa Kulturális Fővárosa címet, melynek során rengeteg fejlesztés történt a környék kulturális szektorában.

 

A Moesgaard Museum egy közel 100 hektáros természetvédelmi területen helyezkedik el, így nem csak a kiállítások élménye, de a környezet miatt is „bakancslistára” kerülhet. Tegyünk egy virtuális sétát! A területen a legrégebbi épület, a Moesgaard Manor 1780-84 között épült fel, így a későbbi múzeum neve is Moesgaard lett. Az építtető Christian Frederik Gyldenkrone volt, helyi nemesember és diplomata. A kor legnevesebb építészét Christian Joseph Zubert kérte fel az építészeti tervek elkészítésére. Egészen 1960-as évekig magánkézben volt a terület. A fenntartását előbb Aarhus városa, majd az 1970-ben megalakuló régészettel és etnográfiával foglalkozó Moesgaard Museum látja el az Aarhusi Egyetem Régészeti és Antropologóiai Tanszékével közösen.


2000-es évek végére nőtte ki a Moesgaard Manor épületét a múzeum. A Henning Larsen Architect irodát kérték fel, hogy tervezzék meg az új és minden látogatói igénynek megfelelni vágyó komplex kiállítóteret. 2011-2014 októbere között készült el a megálmodott épület. Niels Edeltoft tervező írta a múzeum honlapján is elérhető brosúrában, hogy az új épület tervezésénél a legfőbb cél az volt, hogy új perspektívákból lehessen megközelíteni a múltat. Funkcióiban legyen modern, ugyanakkor ne legyen tájidegen, azaz illeszkedjen a meglévő természeti környezetbe.

 

kép forrása: visitdenmark.com

 

A fűtakaróval borított épület vertikálisan nyúlik el a tájban, első ránézésre furcsának hat ez a fajta lépcsőzetesség. A tervezők szem előtt tartották, hogy régészeti múzeumként a régmúlt egy-egy szeletét szeretnék bemutatni a látogatóknak, így az épület maga is visszautal a régészeti kutatóárkok egyes szintjeire. Nem csak kiállítótérként, hanem egyfajta multifunkcionális házként kell elképzelni. A nagyléptékű előcsarnokban már megtalálhatóak a modern kiállítóterekre jellemző egységek. Könnyű eligazodni a jegypénztár, ajándékbolt és kávézó hármasa között. Az egyes szinteket hosszú folyosók és lépcsősorok kötik össze egyfajta szimbiózist alakítva ki a múzeumon belül és kívül is. A tetőteraszról az épületet övező környezetre nyílik pazar kilátás. Funkció és design. Ez a kettő fogalom elválaszthatatlan egymástól. A belső terek kialakításáért Christian Andersen felelt. Elsődleges célja az volt, hogy a belső és külső tér harmóniába kerüljön egymással, reflektáljon a természetre, ugyanakkor egy letisztult és harsányságtól mentes design jellemezze a fogadó- és kiállítótereket is. A berendezések színeiben az északi jegyek dominálnak. Újradefiniálták a múzeum identitását ugyanakkor mégse lett idegen az eredeti múzeumépülettől sem.

 

 

Magától értetődő módon a múzeum állandó kiállítása kapta a legnagyobb alapterületű részt az épületen belül. 2014-es nyitása óta számos nagyszabású, nemzetközi érdeklődésre is számító időszaki kiállítások vendégeskedtek a Moesgaard falai között. A legutóbbi a hazai múzeumlátogatók számára is ismerős tárlat volt. Pompei és Herculaneum virágzását és sajnálatos pusztulásának momentumait lehetett megismerni.

 

 

A KIÁLLÍTÁS

kép forrása: https://www.facebook.com/MoesgaardMuseum

 

A kiállítás kurátora/projektvezetője Dr. Trine Kellberg Nielsen Németországban a kölni egyetemen és a Düsseldorf melletti Mettmann-i Neanderthal Museumban is kutatott, dolgozott, mielőtt visszatért volna Dániába, hogy a hazai látogatóközönség számára is bemutathassa a legújabb kutatások eredményeit a tárlat keretein belül. A tárlat célja, hogy elmesélje, hogy miképpen éltek a neandervölgyi emberek, hogyan élték meg a „találkozást” a modern ember ősével a Homo sapiens egyedekkel. A tárlat választ keres arra, hogy ez a kulturális és genetikai találkozás miképpen hatott a modern egyedfejlődésre. Az újabb és újabb kutatások egyre közelebb visznek ahhoz, hogy kik voltak és ezzel együtt mit jelent ma embernek lenni, hiszen mindannyian hordozzuk azokat a nyomat, amelyeket az ősi találkozások hagytak a DNS-ekben.

 

A neandervölgyiek és más evolúciós rokonainkkal együtt ezért fontos szerepet játszanak abban, hogy elhelyezzenek minket az időbeli világrendszerben. A tárlat az elmúlt 120 000 évre összpontosít. Erre az időre tehető az utolsó jégkorszak kezdete. Kirajzolódik egy találékony, alkalmazkodó embercsoport képe. A legújabb kutatások szerint nem csak a Homo sapiensekel éltek együtt, hanem a Denisovansokként említettekkel is. A mai napig rendkívül érdekes a tudomány számára, hogy mi vezetett a neandervölgyi emberek kihalásához, míg a Homo sapiens tovább haladt az evolúciós lépcsőn. Az a rekonstruált világ, amellyel a nagyközönség találkozhat nem a mai megszokott környezetet mutatja be. Különböző emberek és régóta kihalt állatok népesítik be a kiállítóteret, amely drámai változásokon esett keresztül az interglaciálisról a glaciális időkre.

 

Az alábbi videóban, angol felirattal megnézhető a kiállítás kurátorának bevezető szavai:

 

kép forrása: https://www.moesgaardmuseum.dk/en/exhibitions/neanderthal/

 

Sajnálatos módon a pandémia kövretkeztében 2021. január 17-ig biztosan zárva tart a dán intézmény, de addig is virtuálisan ismerkedhetünk a kiállítással, melynek tervezett zárása 2021. augusztus 1.

 

 

Borítókép forrása: moesgaardmuseum.dk

gyűjtemény, múzeum, természet
2020-07-14 07:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-06-26 16:00