EN facebook

Hajnali kórus

2020-07-14 07:00

Igazán különleges projektet talált ki a müncheni Biotopia Múzeum. A járványhelyzet miatt a megszokott forgalom csökkenése pozitív hatással volt a közvetlen környezetre. A lassú hétköznapok alkalmassá váltak arra, hogy egy globális kutatás kezdődjön el a madarak énekéről. A múzeum kutatói 2020. május 1-30. közötti időszakot jelölték meg a gyűjtésre.

 

Megközelítőleg háromezer felvételt töltöttek fel a múzeum honlapjára. Interaktív térképen lehet böngészni, hogy honnan érkeztek madárhangok. Magyarország területéről 42 hangmintát töltöttek fel. Így készülhetett az első globális hangtérkép a madarak reggeli énekéről.

 

 

Kép:  Hangtérkép a madarak reggeli énekéről

 

Május 22-én tartják a  biológiai sokféleség napját. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezményének  a végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján. Az egyezmény célja, hogy világszinten jelentősen csökkenteni kell a biológiai sokféleség fogyatkozásának ütemét. A fenntarthatóság szempontjából fontos kezdeményezés ez Biotopia Múzeum részéről.

 

A fotó a Szent István Király Múzeum Kortárs Szoborparkjában készült

Hallgassa meg a Szent István Király Múzeum kertjének madárhangját

 

A felvett madárdalok mit árulnak el az adott hely biodiverzitásról és magáról a madarak egészségéről. A kutatók terve, hogy azonosítják a madárfajokat és a következő években végig követik az életüket.

 

Fontos figyelemfelhívásnak szánják, hogy az emberi zajszennyezés is mennyire megváltoztatja a madarak szokásait és életvitelét. Jövő áprilisban indítják újra a projektet amihez bátran lehet csatlakozni és küldeni madárhang felvételeket. A hazai múzeumok kertjei is csak látszólagosan voltak látogató mentesek a járvány időszak alatt. Viszont el kell ismerni, hogy a tavaszi időszakban a magukra és békén hagyott múzeumkertek is ragyogóbbak lettek és alkalomadtán olyan madarak is megfigyelhetőek voltak, amelyek amúgy ritka vendégek a mindennapokon. Valóban különleges élményként fogható fel, hogy a felkelő nap sugarait figyelve a csivitelő madarakat is hallhatjuk.