Virtuális kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum az 50 éves 2-es metróvonal átadására

VIRTUÁLIS

Közlekedési Múzeum
2020-04-22 19:00

2020. április 2-án volt 50 éve, hogy átadták a forgalomnak a kelet-nyugati metróvonal (2-es vagy piros metró) Örs vezér tere és Deák tér közötti szakaszát. A Közlekedési Múzeum ebből az alkalomból egy újabb virtuális kiállítást nyitott meg honlapján.

 

A Közlekedési Múzeum célja, hogy honlapján minél több olyan tartalmat tegyen közzé, amely közérthetően, sok képpel dolgoz fel egy-egy közlekedés- vagy technikatörténeti témát. A koronavírus okozta helyzet csak erősítette ezt a törekvést, ebben a hónapban már második ilyen, a világ bármely pontjáról elérhető tárlat nyílik meg a múzeum weboldalán. A jövőben újabb virtuális kiállítások jelennek majd meg a honlapon, megfelelve a mostani különleges helyzet okozta elvárásoknak.

 

Bár Budapesten 1896 óta közlekedik földalatti vasút, de a Kisföldalattit kéregvasútnak nevezzük, mert közvetlenül az útfelszín alatt húzódik. Mélyvezetésű vasútvonal kialakítására 1942-ben születtek meg a konkrét tervek, az építkezés pedig a háború és az újjáépítés után, 1950-ben indult meg.

 

A Közlekedési Múzeum honlapján most közzétett tárlat rendkívül részletesen mutatja be a vállalkozást, az első tervektől a megindult, majd leállított építkezés emlékein keresztül egészen az átadásig. kiállítás felidézi azt az elszánt és sokszor hősies munkát, amely létrehozta a főváros első „igazi” metróját.

 

A kiállítás egyik különlegessége, hogy közzéteszi azokat a különleges rajzokat, látványterveket, amelyek a mélyállomások terveihez készültek. A feladaton dolgozó öt építész különleges, kiállításon eddig nem publikált képei ma a Közlekedési Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében találhatóak.

 

 

Borítókép: MMKM

design, felhívás, fénykép, technika, természet, tárgy
2020-04-18 07:00
#muzeumozzaszobadbol, design, film, gyűjtemény, közlekedés, látogató, technika
2020-03-19 18:00
bővítés, felhívás, kortárs, néprajz, természet, tárgy
2020-04-17 07:00