EN facebook

Veterán járművek és egy különleges repülőgép várja az érdeklődőket szombaton az Északi Járműjavítóban

PROGRAMAJÁNLÓ

„Veteránok az Északiban” címmel veterán autós napot tartanak szombaton a Közlekedési Múzeum szervezésében Budapesten, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. Az egyedi autó- és motorcsodák mellett a közönség egy olyan, több mint 60 éves repülőgépet is láthat, amelyet a Rubik-kocka feltalálójának édesapja tervezett.


Különleges veterán autókkal, motorokkal, egy repülőgéppel és egész napos programokkal várja az érdeklődőket július 30-án, szombaton a Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 10 és 18 óra között, a „Veteránok az Északiban” elnevezésű rendezvényén. A kiállítók jóvoltából Mercedesek, BMW-k, régi Skodák, Volvók, de a mindenki által ismert Trabantok és Wartburgok is láthatóak lesznek az egyedi helyszínen. A repülés szerelmesei sem csalódnak majd, hiszen egy eredeti, 1958-ban készült Rubik R-22SV Super Futár C típusú gépet is láthatnak majd, amelynek tervezője nem más, mint id. Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálójának édesapja volt.


A látogatók a kifejezetten erre a napra érkezett járművek mellett megtekinthetik a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című időszaki kiállítás olyan különleges járműveit is, mint a Ford T-modell, a GAZ-12 ZIM, többféle Ikarus vagy a „Szellem” becenévre hallgató mozdony, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon.

 

A Szellem becenevű, 242-es gőzmozdony; forrás: MMKM

 

Ford T-modell; forrás: MMKM


A múzeum gyűjteményéből bemutatnak egy Pannónia T8-as motorkerékpárt is, amelynek különlegessége, hogy 1964-ben kifejezetten külföldi piacra készült, az Egyesült Államokba történő exportját követően pedig soha nem értékesítették, így mindössze 150 mérföldet futott.

 

A motorkerékpárt, amely közel hat évtizeddel a gyártását követően tért vissza ismét Magyarországra, a múzeum a kiemelt gyűjteményfejlesztési programnak köszönhetően vásárolhatta meg az elmúlt időszakban, és most először mutatják meg a nagyközönségnek.


A nap folyamán a látogatók interaktív tárlatvezetéseken is részt vehetnek, ahol az egykori ipari csarnok titkai mellett közelebbről megismerhetik a Közlekedési Múzeum kiállításában látható járműveket, sőt, egy bunkertúra keretében a járműjavító egykori hidegháborús óvóhelyét is felkereshetik. Délután mindezek mellett az Óbudai Egyetem veterán gépjármű-restaurátor szakának előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

 

GAZ-12 ZIM; forrás: MMKM


A nyári melegben ráadásul a gyerekek a helyszínen egy retro tűzoltóautóval vívhatnak vízipisztolyos csatát, de részt vehetnek rajzversenyen és egyedi kitűzőket is készíthetnek. A program a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállításra váltott jeggyel látogatható. 

 

 

További információ

 

 

Borítóképen:

Citroen DS; forrás: MMKM

gyarapodás, közlekedés, tárgy, technika, téma
2021-12-14 20:00
emlékezet, gyarapodás, gyűjtemény, tárgy, technika, történelem
2022-02-10 07:00