EN facebook

„Varsói tárgyak”

Formabontó várostörténeti kiállítás a lengyel fővárosban

2018-09-19 09:00

2018 nyarán nyílt meg Varsó történeti magjában a Varsó Múzeum legújabb állandó kiállítása, „Varsói tárgyak” címmel. A tárlat egyik oldalról tradicionális, más szempontból ultramodern és végletekig letisztult.

 

Augusztus utolsó napjaiban a Lengyel Kulturális Intézet jóvoltából, Jarosław Trybuś múzeumigazgató vezetésével alkalmam volt megtekinteni a gyűjteményt. Az összesen 7352 tárgyat bemutató kiállítás hatalmas alapterületen, 11 összenyitott bérházban kapott helyet - a pincétől az emeletig - négy szinten, a Piactér északi oldalán. Ezeket a házakat, akárcsak a teljes varsói történeti belvárost a II. Világháború után építették újra régi metszetek és rajzok alapján.
 
A tárlat két fő részre tagolódik, az „adatokat” tartalmazó szekcióra és a magukat a tárgyakat bemutató egységre.

 

 

 

 

A „Varsói adatok” a pincében kaptak helyett. Ez a rész a város történetét, területét, népességét és a települést még számos más aspektusát bemutató remek infó grafikából áll. Ezekből képet kapunk a város fejlődéséről, méretének és lakosságának a változásairól, a lakásviszonyokról, a foglalkozásokról, vallási felekezetekről és lakóinak gazdasági helyzetéről a különböző korszakokban.

 

 

A kiállítás eredeti tárgyakat bemutató része, a „Varósi tárgyak” 21 tematikus egységre tagolódik. Mint azt a múzeumigazgató elmondta, a tárlat fő koncepciója a visszaérés volt magukhoz a tárgyakhoz, elhagyva minden virtuális technikát, vagy egyéb szemléltető eszközt. A tárgyakhoz kapcsolódó írott információk is csak az alapadatokra szorítkoznak, viszont minden kezdő információt megadnak az érdeklődőknek, ha utána akarnak olvasni valamilyen témának.

 

 

Ezek a tematikus egységek alapvetően tárgy és anyagtípus szerint vannak tagolva. Külön egységet képez többek között a régészeti gyűjtemény, a város címerében szereplő szirén alakjához kapcsolódó tárlat, a műemlékek, az építészeti töredéket gyűjteménye, a képeslap és a fotógyűjtemény, a települést ábrázoló metszetek, rajzok, terv- és laprajzok gyűjteménye, a bronztárgyak, az ezüstnemük, az érmek és medálok gyűjteménye, a portrégyűjtemény, a ruhagyűjtemény, és például a városi csomagolóanyagok gyűjteménye is.

 

 

A tárgyak között egyedi relikviák is megtalálhatóak, mint például Varsó a nácik által kivégezett polgármesterének, Stefan Starzyńskinek a cigarettatárcája, amely egyetlen személyes tárgyaként maradt az utókorra. Ebben a térben mutatják be a város egy-egy köztéri szobrának a miniatúráját, de itt szerepelnek a helyi gyárakban gyártott termékek dobozai, vagy a Varsó újjáépítését bemutató gyufásskatulyák is.

 

A tematikus válogatás különleges fúziós hangulatot teremt, például a festmények között, ahol a város híres férfialakjai egymás mellet láthatunk 18. századi nobilitásokat, a varsói felkelésben résztvevő feketebőrű August Agbolát ábrázoló festményt, vagy akár a sztálinista idők állami vezetőjének portréját.  
 

 

 

A hatalmas gyűjteményeknek nincsen javasolt bejárásai útvonala, viszont a múzeum audioguide-ot biztosít a látgatóknak, amelyben több fajta túra választható a kurátorok által legérdekesebbnek tartott emlékek kiemelt bemutatásával, de léteznek hírességek által összeállított tematikus túrák is, amelyekben az adott személyek mesélnek kedvenc tárgyaikról.

 

A tárlatot a tárgyakhoz alkalmazkodó, profi világítástechnikával ellátott tárlók és installációs felületek teszik teljessé és moderné.

 


Ez a puritán, tulajdonképpen narratíva nélküli bemutatási mód  játékosságot, szabadságot ad a látogatóknak az egyéni felfedezésekhez, és teljes mértékben a befogadóra bízza, hogy csak önmagukban, vagy utána olvasva, kontextusukban vizsgálják a kiállított tárgyakat.

 

A „Varsói tárgyak” egy olyan gazdag tárlat, amelybe érdemes rendszeresen visszatérni, csemegézni, újabb és újabb részletet, „kedvenc” műtárgyat kiválasztani és alaposabban felfedezni.

 

 

A kiállítás angol nyelvű honlapja: