EN facebook

Betlehemes lengyel vándorkiállítás nyitja meg kapuit a nyíregyházi Jósa András Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2017-11-30 17:00

A lengyel néprajzi múzeumból válogatott kiállítás Nyíregyháza testvérvárosából, Rzeszów-ból érkezik a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol főként különböző betlehemeket tekinthetnek meg az érdeklődők - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

 

A tárlaton olyan karácsonyi díszek is ki lesznek állítva, amelyeket a lengyel kézművesek közösen készítenek a helyi gyerekekkel. Az érdeklődők megismerhetik például az úgynevezett krakkói betlehemet, amelyet lengyelül szopkának, azaz jászolnak hívnak. Ennek elkészítése Lengyelországban az adventi előkészületek része: a faragott betlehemes makettek hagyománya egészen a 13. századba nyúlik vissza, és a feljegyzések szerint a középkori Krakkóban készítették az első ilyen műremeket. A karácsonyi időszakban minden templomban lehet találni betlehemet, de a lengyel szopka-építés különleges termékeit, a jellegzetes, csúcsos templomot formázó faszerkezetek legszebbjei ma is Krakkóban láthatóak: a lengyel város piacterén minden évben versenyeket tartanak, ahol a Mária-templom mására készült, nem ritkán több méter magas szerkezetek építői versengenek a legszebb alkotásnak járó díjért.


A nyíregyházi múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásokkal egyaránt készül erre a kiállításra, a városháza előtti Kossuth téren felállított kuckóban a gyerekek elsajátíthatják az ünnepi kiegészítők készítésének minden rejtélyét. A kiállítás 2017. december 1.–2018. január 15. között látogatható a nyírségi nagyvárosban.
December 1-jén, pénteken tartják a Jósa András Múzeum napját is: Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye 1868. december 1-jén alakult, és 1918 őszétől viseli az alapító Jósa András, az egykori Szabolcs vármegye tisztifőorvosának nevét. Az eseményen többek közt koszorúzással és előadásokkal emlékeznek meg a 150 éves intézmény történetéről.