EN facebook

Variációk emlékműre - Rendhagyó megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól

PROGRAMAJÁNLÓ

A Covid-19 járvány áldozatairól megemlékezve, a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítő ideglenes emlékmű készül a kortárs művészet eszközeivel a főváros három helyszínén 2022. április 29. és május 1. között. A Variációk emlékműre Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum, a BTM Budapest Galéria és a Budapest Brand együttműködésében a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.

 

Az esemény tengelyét három ismert járványoszlop, Pest, Buda és Óbuda kiemelkedő emlékművei alkotják, ezek jelölik ki a kortárs emlékezés helyeit. A főváros területén, a Szervita, a Szentháromság, illetve a Szentlélek téren álló járványszobrok fogadalmi emlékművek voltak: a 17–18. században emelte őket egy település vagy közösség, hálából a pestisjárványok túléléséért.

 

Jelenlétük állandó, a városkép szerves részei, de eredeti funkciójuk elhalványult, a rajtuk látható járvány- vagy pestisszentek,így például Borromei Szent Károly, Szent Rókus vagy Szent Rozália alakjai mára már kevésbé ismertek. E több száz éves emlékhelyek válnak most a kortárs emlékezés helyévé: az általuk megnyitott időkapun saját jelenünkbe érünk. A tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik.

 


Programok:

 

2022. 04. 29. (péntek)
16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentháromság tér
17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szervita tér
19:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentlélek tér


2022. 04. 30. (szombat)
11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szervita tér
16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentlélek tér
18:00 és 19:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentháromság tér


2022. 05. 01. (vasárnap)
11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentháromság tér
16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szervita tér
17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentlélek tér

 

 

Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap

 

A Minden Nap Gryllus Ábris és Somló Dávid első közös munkája, amely a koronavírus-járvány magyarországi napi adatait zenei paraméterekre átfogalmazva teremt a befogadót körülölelő zenei és közösségi élményt. A három méter magas oszlopokról megszólaló hanginstalláció, két év – 2020. március 4. – 2022. március 4. – megyénkénti járványügyi adatait dolgozza át háromnegyed órás elektronikus zenei kompozícióvá, s a száraz napi statisztikai adatokat testileg és érzelmileg is átélhetővé teszi.

 

A hanganyag – a 19 megyét és Budapestet reprezentálva – 20 oszlopon elhelyezkedő 20 hangszóróból szólal meg, és bejárható hangzó teret alkot. A darab zenei szövetének sűrűsége és intenzitása analóg módon, zenei tételekben követi a járványhullámok erősödését, melynek időbeli változásai referenciapontok a személyes és a közös emlékezetben is. Így a darab hallgatása lehetőséget kínál mind az egyéni, mind a közösségi emlékezés élményének átélésére.

 

Támogatók: Budapesti Közlekedési Zrt., Placcc Fesztivál, Átlátszó, Minirig Speakers, Luspay Tamás

 

 

Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás

 

A világ 2020 eleje óta figyeli a járványgörbék viselkedését. Mikor emelkedik, mikor laposodik, milyen relációban áll a fertőzési és halálozási mutatókkal? A normális eloszlás, a Gauss-, avagy haranggörbe formájából, illetve a digitális hangsávok vonalrajzából kiindulva grafikai partitúra készült, mely a vírus globális terjedésének és (remélhetőleg) eltűnésének fázisaiból épül fel. A pandémia országonként nagyon különböző diagrammok szerintterjedt el, de a gyors esetszám-emelkedések, majd a nyugalmi fázist követő ingadozások kirajzolnak egyfajta mintázatot. A körülbelül húszperces zenei performansz gerincét ez a lassan két éve rajzolódó vonal adja.

 

Egy workshop-sorozat keretében egyszerű furulyákat, hangképző eszközöket (fűzfasíp, tilinkó) készített mintegy harminc résztvevő, és a zenészek (fúvósok) által megszólaltatott grafikai partitúra kíséretét is ez az amatőrökből álló közösség látja el. A tilinkók megszólaltatásához semmilyen zenei előképzettségre nincs szükség, a kollektíva ugyanis egyfajta „zenei spirométerként”, azaz légzésfunkciót demonstráló eszközként használja őket. Az egyes zenészek saját tüdőkapacitásuknak megfelelően, minden levegőt kifújva hullámzó hangszőnyeget hoznak létre.

 

A hangszerek, hangkeltő eszközök elkészítésében és megszólaltatásában a Bélaműhely Sound Art működik közre, amely fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttekkel együttműködve készíti el és szólaltatjameg az eszközöket. A tapasztalatokról folytatott eszmecsere segíthet a saját és mások traumáinak feldolgozásában és a Covid-19 áldozatai emlékművének hiteles megalkotásában.

 

A produkció az Irmák Nonprofit Kft. Esztergomi Szociális Szolgáltató és Támogatott Lakhatás lakóinak 'szférafon' zenekarával együttműködésben valósul meg.

 

 

Mészáros Máté: A távolság mechanikája – közös tér

 

Mészáros Máté 2019-ben mutatta be A távolság mechanikája című előadását három táncos és egy zenész együttműködésében. Az előadás azóta számos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt, és most új formában kerül a budapestiek elé. Mészáros ezúttal egy csoport fiatallal alkotja újra a koreográfiát:a statikus és dinamikus testek térbeli elhelyezkedését és mozgását, a közöttük keletkező távolságot és a fizikai térrel való viszonyukat kutatja. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

 

A középiskolásokkal és fiatal táncosokkal közösen létrehozott eseményben a tánc szabadon értelmeződik, a zárt színházi terekből kilép a köztérre, szabad értelmezést kínálva akár az éppen jelenlévő városlakóknak, akár azoknak, akik az eredeti előadás újraértelmezésére kíváncsiak.

 

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté

 

Előadók: Eyassu-Vincze Barbara, Gláser Márton, Kacsó Imola, Kancsó Luca, Piti Vivien, Oláh Balázs valamint az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjai

 

Az eredeti előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, JennaJalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron

 

Producer: SÍN Művészeti Központ

 


Facebook esemény

 

További információ

állományvédelem, arculat, gyász, helytörténet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia
2021-02-19 17:00
Az év múzeuma, kiállítás, pályázat, Pulszky Társaság, tárgy
2021-06-18 17:00
emlékezet, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, természet, történelem
2022-04-28 14:00