EN facebook

Várhatóan szeptemberre elkészül a pécsi Régészeti Múzeum felújítása

TÉMA

2023-03-07 07:00

A pécsi belváros egyik rég elhanyagolt épülete a Janus Pannonius Múzeum látogatóközpontjaként születik újjá - adta hírül a pecsma.hu. Tavaly májusban vonultak fel a Strabag Építő Kft. munkatársai a városi Régészeti Múzeum Széchenyi téri épületénél, ekkor vette kezdetét a régóta üresen omladozó belvárosi szégyenfolt várva várt felújítása.


A múzeumból látogatóközpont lesz


A február végi „terepszemlén” Ruzsa Csaba és Zag Gábor alpolgármesterek mellett többek között részt vett Horváth Tamás, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Kincses Márk, a turizmusfejlesztési osztály vezetője, Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, valamint Csúcs Zoltán, a felújítást koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

Az épület emeletein, a folyosókon és a termekben a bejárás ideje alatt is nagyban zajlott a renoválás, a múzeum már közel sincs annyira romos és elhanyagolt állapotban, mint volt.

 

Ruzsa Csaba elmondta, hogy az intézmény megújuló kiállítótereinek tartalmi koncepcióját, valamint a különböző múzeumpedagógiai programokat a JPM szakemberei már elkészítették (a diákok tableteket is kapnak egyes tárlatvezetéseken).

 

 


Barokk kori festés a múzeum falán

 

Jelenleg a belső terekben feltárt barokk kori falfelületek megőrzésének lehetőségeiről indulnak egyeztetések a műemlékvédelmi szereplőkkel, de most dőlnek el például olyan fontosabb kérdések is, mint például, hogy milyen színre fessék a falakat, ablakokat, illetve az is, hogy a városvezetés miként tudja segíteni az időszaki kiállításoknak helyet adó földszinti termek kialakítását.


– A legfontosabb, hogy a felújítás után az épület a Janus Pannonius Múzeum látógatóközpontja lesz, tehát nem régészeti múzeumnak fogjuk hívni. A turista- és diákcsoportok ide érkezhetnének először. Itt rakhatják le csomagjaikat, itt vásárolhatnak emléktárgyakat és miután itt betekintést nyerhetnek Baranya és Pécs átfogó történetébe, innen indulhatnak tovább a többi belvárosi múzeumba. Ha pedig befejezték a múzeumlátogatást, itt tudnak meginni egy kávét a kertben – fogalmazott az alpolgármester.

 

MINT MONDTA, A PROJEKT BRUTTÓ 1,3 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSUL MEG, DE VAN EGY TARTALÉKKERETE IS PÉLDÁUL AZ ESETLEGESEN MEGEMELKEDŐ ÉPÍTŐIPARI ÁRAK FEDEZÉSÉRE.

 

Kiemelte, hogy a költségvetést egyelőre tudják tartani, ugyanakkor hozzátette, hogy az alapanyagárak növekedésének mértékét egyelőre nem látják előre pontosan (6-8 százalékos emelkedéssel számolnak, ami jóval kevesebb, mint amivel korábban kalkuláltak). Az viszont már most látható, hogy az eszközbeszerzés során a JPM-nek hozzávetőlegesen 30-50 millió forintos önkormányzati segítségre lesz szüksége – mondta az alpolgármester.

 

AZ ÉPÜLET SZEPTEMBERRE VÁRHATÓAN ELKÉSZÜL, A TERVEK SZERINT EZUTÁN NEM SOKKAL – MÉG IDÉN – MEG IS NYITHAT A PÉCSIEK ÉS A VÁROSBA LÁTOGATÓK ELŐTT – TETTE HOZZÁ.

 

 

Borítókép forrása és további képek: pecsma.hu

beruházás, gyűjtemény, kiállítás, műhely, tárgy, természet, természettudomány
2021-03-20 14:00
gyarapodás, örökségvédelem, tárgy
2020-11-23 10:30
emlékezet, gyarapodás, iparművészet, tárgy, technika, történelem
2021-06-29 07:00