EN facebook

Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Pénzmúzeum első évét!

TÉMA

2023-03-06 07:00

Egy éve emeljük az Aranyrudat - kiemelkedően magas látogatószámmal zárta első évét a Pénzmúzeum. A 2022. március 15-én megnyílt intézmény első 10 hónapjában 67 000 látogatót fogadott. Ez a szám 2023. március 15-én, az egyéves születésnapon várhatóan eléri a közel 82 000 főt. A sikeres startot a múzeum március 15. és 19. között négynapos rendezvénysorozattal ünnepli, ekkor indítja útjára a Neumann-emlékévhez kapcsolódó országos pénzügyi játékát is, amelyben középiskolások és egyetemisták mérhetik össze a tudásukat értékes nyereményekért.

 

A Márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt született 12 pontjukban önálló jegybank létrehozását követelték. A Magyar Nemzeti Bank e jeles nap évfordulójára időzítve, 2022. március 15-én nyitotta meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot. Európa leglátványosabb pénzmúzeumának létrehozásával a jegybank törekvése az volt, hogy a pénzügyi kultúrát ne tankönyvízűen fejlessze, hanem élményalapon, interaktív módon fedezhessék fel a látogatók a pénz világát és annak különböző aspektusait. Az intézmény működésének második évében – 2023-ban – két új időszaki kiállítással, hatféle múzeumpedagógiai foglalkozással, pénzügyi vetélkedőkkel és kreatív foglalkozásokkal igyekszik a vendégek kedvében járni. Az Európában egyedülálló kiállítótérben továbbra is interaktív játékok, robotok, digitális installációk segítik a tájékozódást.

 

Egy internetes vásárlás modellje

 

A Top5 legélvezetesebb tevékenység vagy kiállításrész a vendégek szemszögéből:

 

Aranyrúd-emelés,
saját arcképes bankjegynyomtatás,
egy különleges széf kinyitása,
a tőzsdejáték,
érme- és bankjegygyűjtemény.

 

Megemelhető aranyrúd

 

UV-fény alatt a forint

 


Ünnepi programok

 

A Pénzmúzeum 2023. március 15-én hosszabb nyitvatartással (9:00-19:00) várja a közönséget, hogy még többek számára váljon elérhetővé az aranyrúdemelés, a saját arcképes bankjegynyomtatás és a különleges széf kinyitásának élménye.

 

Ezen a napon a készlet erejéig megkóstolható a születésnapi torta a múzeum kávézójában, ami Pilvax hangulatban, a kor népszerű süteményeivel, illetve egy erre az alkalomra összeállított gazdasági újsággal fogadja a látogatókat.

 

A nemzeti ünnepen, illetve az egyéves születésnapon válnak nyilvánossá a középiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett Neumann-évhez kapcsolódó nagyszabású országos online pénzügyi vetélkedő részletei is.


Március 16-tól 18-ig az intézmény numizmatikai előadásokkal, kézműves programokkal várja az érdeklődőket, miközben az online felületeken kvízjátékok zajlanak. Péntektől vasárnapigmegtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, miként a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb „Ki korán kel” című kiadványával is megismerkedhet a közönség.

 

Szőke Gábor Miklós Robogás című szobra a Pénzmúzeumban

 

A születésnapi ünnepségsorozat ideje alatt és azon kívül is ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum, március 15-én ráadásul előzetes időpontfoglalásra sincs szükség.

 

 

Az aranybányászathoz használt lámpások

 

A Pénzmúzeum épülete

gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika, téma
2022-03-16 10:00
Az év kiállítása, kiállítás, Pulszky Társaság, technika
2022-11-01 16:00