EN facebook

Új országos szakmúzeum nyílt: Pénzmúzeum

Kiállítás

2022-03-16 10:00

A most felújított Postapalotában megnyílt Pénzmúzeum március 16-tól várja közönségét. A pénz történetét, valamint a pénzgazdálkodás működését és jövőjét bemutató "A pénz útja" című kiállítást a legmodernebb múzeumpedagógiai és digitális technológiákra alapozták- A 2400 négyzetméter alapterületű tárlatban több mint 200 kijelző és projektor, 54 egyedi installáció, több száz négyzetméter fizikai grafika és 133 kisfilm vezet be a pénzről való több rétegű gondolodásba. A Nemzeti Bank Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontjának nem titkolt szándéka, hogy első sorban a a 12-18 éveseket szólítsa meg. 

 

A 2022. március 15-én megnyílt Pénzmúzeum az európai és nemzetközi jegybanki múzeumok körében is egyedülálló intézmény: olyan tudásközpont, ahol a digitális környezetet, a modern technikai eszközöket ötvözték a játékos, élményalapú ismeretterjesztéssel. A kiállításban a látogatók megismerhetik, felfedezhetik a pénz kialakulásának történetét, fejlődését, felhasználási lehetőségeit, a gazdaságban betöltött szerepeit.

 


Az intézmény a volt Postapalota épületében került kialakításra, amely Magyarország első irodaházaként üzemelt. A jellegzetes szecessziós jegyeket mutató épület 1924-ben, Sándy Gyula tervei alapján készült. Megújítása során elsődleges szempont volt az értékmentés, így a felújítás során megtörtént az egykori díszes homlokzati elemek visszaállítsa. A ház egyik jelképének számító torony is látogathatóvá vált. A fő atrakció azonban a kortárs technológiai eszközökkel zsonglőrködő múzeum.

 


Az élményalapú ismeretszerzést kínáló "A pénz útja" című kiállítás nem hagyományos értelemben vett pénztörténeti bemutató, hanem a pénz 5 funkcióján keresztül ismerteti meg a látogatókat többek között a hazai és a nemzetközi gazdasági folyamatok logikus működésével, a pénzhasználat alapszabályaival, a jegybank szerepével. A téma iránt érdeklődők a kiállítás bejárása során 21. századi technikával, interaktív módon, életközeli helyzetekben, játszva ismerhetik meg a pénzügyek és a gazdaság világát. A látogatók a játék során megtapasztalhatják a cserekereskedelem nehézségeit, a bankok létrejöttének szükségességét, de tőzsdei brókerek bőrébe is bújhatnak, látványos installáción próbálhatják ki az internetes vásárlás folyamatát, miközben akár a Monetáris Tanács tagjainak döntéshozó szerepében is kipróbálhatják magukat. A kiállítótérben egy igazi aranyrudat is megemelhet a látogató, de lehetőség nyílik a bankjegyek vizsgálatára, és bankjegytervezésre is saját arcképpel! A tárlatban fellebbentik a fátylat a magyar forint címleteiben elrejtett biztonságtechnikáról, miközben egy másik térben elhelyezett mechanikus és digitális eszközt irányítva azt is megérthetjük, milyen hatással van a gazdaságra és a személyes életünkre a jegybanki alapkamatemelés, az infláció változása. Másutt megfelelő tudás birtokában trezorokat nyithatunk ki, ahol hol okos, hol vicces tartalomra bukkanunk, és van olyan ajtó, amelyen keresztül bekukucskálhatunk az MNB elnökének a doglozószobájába is.

 

 

Az új múzeum ugyanakkor nemcsak élménytér, a pénzről való tudás átadásának innovatív fóruma, hanem gyűjteményi, muzeológiai embíciói is vannak. A kiállításban látható gazdag pénztröténeti anyag mellett az intézmény országos szakmúzeumként  remélehetőleg a terület erősödését indukálja az ország különböző múzeumaiban. 

 

Március 16-tól kezdve mindenki előtt megnyitja kapuit a Pénzmúzeum, a látogatáshoz azonban előzetes időpontfoglalásra van szükség. A Pénzmúzeum minden korosztály számára ingyenes! Részletek az intézmény weboldalán.