EN facebook

Változás, alkalmazkodás, fejlődés a közgyűjteményekben - Mesterségünk címere: múzeum konferencia immár hatodik alkalommal

FELHÍVÁS

Soha ne pazarolj el egy válságot!”

 

Winston Churchill

 

 

Reziliencia – Változás, alkalmazkodás, fejlődés a közgyűjteményekben címmel immár hatodik alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Mesterségünk címere: múzeum című szakmai fórumát, amelynek idei célja megvitatni, hogy a közgyűjteményekben dolgozók miként válhatnak reziliensé. Azokat a kompetenciákat állítja a figyelem középpontjába, amelyek képessé teszik a vezetőket és a kollégákat a krízishelyzetek felismerésére, és az azokkal való megbirkózásra, ezek a készségek ugyanis fejleszthetőek.

 

Az elmúlt években tapasztalt válságok, rendkívüli helyzetek megbontották azt a stabilitást, biztonságérzetet, ami addig jellemezte világunkat. A „fennmaradáshoz” elengedhetetlenné vált a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség, a folyamatosan változó körülményekhez való igazodni tudás. Felkészülni a változásokra teljességgel nem lehet, azonban fejleszthető az a készség, amely a megfelelő megoldáshoz elvezet.

 

reziliencia kifejezés azt a mentális képességet jelenti, amelynek birtokában képesek vagyunk megbirkózni az akadályokkal, a nehéz élethelyzetekkel. Fontos szempont az is, hogy a rendkívüli szituációk után miként tudnak az intézmények visszatérni a krízisek előtti, normál üzemeltetésre, és miként tudják harmonizálni a rendkívüli szituációk nyomán kialakított módszereket.

 

A szakmai fórumra várjuk a kulturális területen dolgozó szakembereket (a múzeumi dolgozók mellett a levéltári, a könyvtári és a művelődésszervező kollégákat), valamint a pedagógusokat és kulturális rendezvényszervezésben résztvevő munkatársakat.

 

A konferencián különös hangsúlyt fordítunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja résztvevőinek krízishelyezteire is. Az elmúlt három évben a járványok miatti bezárások és a finanszírozási problémák miatt több körülmény is nehezítette a programszervezők munkáját, ennek ellenére a többség, ha változtatásokkal is, de megtalálta annak módját, hogy miként tartsa meg rendezvényét. A szakmai fórumon bemutatunk ezzel kapcsolatos jógyakorlatot, és a krízishelyeztekben alkalmazható rendezvényszervezési tanácsokkal is szolgálunk.

 

Az előadások, a jó gyakorlatok bemutatása, illetve kerekasztal beszélgetés a World Café mellett a szakmai fórum szüneteiben börzével, a kulturális területen dolgozók számára érdekes tartalmakat felvonultató kiállító standokkal várjuk az érdeklődőket. Végezetül a szakmai eseményt helyszínspecifikus kísérőprogram teszi teljessé.

 

Az esemény Facebookon

 

 

További információ és részletes program

 

 

A rendezvény ideje alatt a szünetekben elérhetők a börzén kiállítók információs pultjai, ahol kiadványokkal, beszélgetésekkel, képzési információkkal, érdekességekkel várjuk az érdeklődőket!

Kiállítók:

 

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Módszertani Központ

 

Magyar Levéltárosok Egyesülete

 

Múzeumok és Látogatók Alapítvány

 

Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ: információ és jelentkezési lehetőség szakmai továbbképzéseinkre, Múzeumi iránytű kiadványok, meglepetés

ICOM, külföld, múzeum, #muzeumokajovoert, tárgy, téma, természet
2023-01-06 10:00