EN facebook

Ilyen volt a III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek

BESZÁMOLÓ

2020-02-04 12:00

2020. január 27-én, immár harmadik alkalommal rendezte meg az SZNM Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Mesterségünk címere: múzeum fórumot. Idén a Budapesti Történeti Múzeum adott otthont a rendezvénynek. A fórum és börze kiváló alkalmat teremtett a párbeszédre, kapcsolatépítésre és tájékozódásra. A szakmai programban fellelhető aktuális témák és a választható tárlatvezetések illetve múzeumpedagógiai bemutató szintén emelték az esemény színvonalát.

 

Délelőtt 10 órakor főigazgatói köszöntővel indult a program. Népessy Noémi megnyitó szavait követően Nagy Magdolna mutatta be előadásában a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt módszertani fejlesztések és kapcsolódó képzéseit. A 2020. január 23-án lezárult projektről szóló előadás után egy kerekasztal-beszélgetés következett, melyben a résztvevők- Szu Annamária (SZNM MOKK, Szentendre), dr. Cservenyák László (Szatmári Múzeum, Mátészalka) és dr. Tóth Arnold (HOM, Miskolc)- Népessy Noémi moderálásával a múzeumokban folyó tudományos munka és a menedzser szemléletű működés összehangolásáról formáltak véleményt. Szükség van-e menedzser szemléletű munkatársakra, vezetőkre a múzeumban, miben segítheti a munkát ez a fajta szemléletváltás, hogy egyeztethető össze a muzeológusok, tudományos szakemberek munkájával, milyen szerepet tölthetnek be ezekben a problémákban a múzeumi szakembereknek szóló képzések?

 

 

Majd egy rövid szünetet követően a program legizgalmasabb része kezdődött: két párhuzamosan futó szekció World Café stílusban. Mindkét szekció három témát dolgozott fel, az innovatív munkaformának köszönhetően minden résztvevő bekapcsolódhatott a diskurzusokba. Szekciónként három asztalnál folytak a beszélgetések tíz perces váltakozásokkal. Az egyik szekció a PR, kommunikáció, a szolgáltató múzeum és a minőségmenedzsment témaköröket járta körbe, a másik pedig a MIKSZ (múzeumi iskolai közösségi szolgálat), a múzeumok társadalmi felelősségvállalása és a gyűjteménymenedzsment kérdéseit feszegette.

 

A tematikus eszmecserék és a témagazdák gyors összefoglalói után a börzén- immár kötetlenül- lehetett tovább tájékozódni, melyen 7 kiállító vett részt.

 

A napot megkoronázták még a délutáni ebéd előtt a szabadon választható programok: két látogatói kiállítás értékelés és egy múzeumpedagógiai bemutató a BTM kiállításaihoz kapcsolódóan. Többek között az legutóbbiban elhangzott, hogy a Budapest – Fény és árnyék – A főváros 1000 éves története állandó kiállítás múzeumpedagógiai feldolgozásában szinte mindig központi szerepet kapnak Budapest hídjai és a Duna (hidak építése, építőjátékokkal, hidak felismerése képek, képrészletek vagy akár hidak közötti elképzelt párbeszédek alapján, a Lánchíd megépítésének dilemmája - érvek és csoportok párosítása, hogyan keltek át a Dunán régen, mi az a repülő híd? stb.).

 

 

Borítókép forrása: Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ