EN facebook

Unser Rosenkranz/A mi rózsafüzérünk - projektbemutató kiállítás a Német Nemzetiségi Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-10-12 19:00

A 2023-as iskolakezdésre a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola országos pályázatot hirdetett meg „A mi rózsafüzérünk” címmel. A pályázatra iskolás diákok alkotásait várták, amely a rózsafüzér motívumán keresztül saját településük, közösségük szellemi-, kulturális-, esetleg tárgyi örökségét mutatja be.

 

Az ötletgazda Bachmann Ágnes a tarjáni iskola pedagógusa, aki egyben a projekt vezetője is volt. Munkájában segítéségre volt Schwarzingerné Fuchs Mónika a német munkaközösség vezetője. A két lelkes és német nemzetiségi kultúra átadása iránt elhivatott tanárnő koordinálta a pályázatok beérkezését az iskolába, illetve eljuttatását a tatai Német Nemzetiségi Múzeumba, hiszen a projekt megálmodása során egy dolog biztos volt: a kész művek bemutatásának első helyszíne a Német Nemzetiségi Múzeum lesz.

 

A pályázat és a kiállítás a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat és a tatai Német Nemzetiségi Múzeum évek óta tartó együttműködésének köszönhető, amelynek keretében számos projekt látott már napvilágot. Közösségi múzeumként működő intézményünk kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi közösségek minél teljesebb bevonását a közgyűjtemény mindennapjaiba.

 

Hogy miért pont rózsafüzér? Ez a gyönyörű, evangéliumi üzenetek megértését és az elmélyülést segítő vallási eszköz jó hívószó volt arra, hogy a gyerekek jobban meg akarják ismerni és érteni saját identitásuk, vagy közösségük értékeit. A kutatást segítő idősebb adatközlők örömmel fogadták a jól ismert tárgy újragondolását és szívesen adták át tudásukat a gyerekeknek.

 

 

 

A gyűjtésben jól megjelenik, hogy a kisebb települések sváb közösségeiben erősebb a valláshoz fűződő kapcsolat: a rózsafüzér meg tud még jelenni a mindennapokban. Ez az identitást erősítő és társadalmi sokszínűséget bemutató gyűjtés jól kapcsolódik a Német Nemzetiségi Múzeum idei ICOM különdíjához is, amelyet intézményünk az Év Múzeuma megmérettetés során nyert el.

 

Az „Unser Rosenkranz/ A mi rózsafüzérünk” pályázatra végül 23 alkotás érkezett az ország 12 településéről, de a munkában összesen több mint 100 általános iskolást sikerült megmozgatni az elsőtől hetedik osztályos korosztályban. A projekt tartalma és formája teljesen szabadon választott volt, előírásként a helyben megtalálható alapanyag és valamilyen lokális tudás átadása volt a cél, melyet a rózsafüzér „titok” szemeiben rejtenek el. Az eredmény pedig rendkívül változatos és izgalmas lett, nagyon szép és igényes alkotások érkeztek, de a tartalom alapos megfogalmazása igazi meglepetéseket okozott. A gyerekek korosztályuknak megfelelően természetesnek vették a digitális technológia használatát.

 

 

A kiállítás látogatóinak szüksége lesz a német nyelvtudásán túl a mobiltelefonjára is is, hiszen számos alkotás „titkai” csak QR kódok beolvasásával ismerhetők meg. Az iskolások, tanítóikkal együttműködve időt és energiát nem spórolva gyűjtöttek. Így például számos hangfelvétel, kis videó hallgatható, illetve tekinthető meg a kiállításban. A gyűjtésben egyértelműen látszik, hogy a téma össze tudta kapcsolni az egymástól egyre távololdó generációkat.

 

Az egyik talán legmeghatóbb alkotás a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskola 6. osztály tanulóitól érkezett, akik az 5 szemben 5, idős asszonyok által, helyi dialektusban énekelt Mária éneket rejtettek el, amelyet a látogató QR kód leolvasásával tud elérni. Kiemelkedőek a mezőnyben a tarjáni iskolások nyelvjárásban elmondott történetei, pohárköszöntői is, melyek szintén egy-egy kreatív módon elkészített rózsafüzérhez kötődnek. Nagy értéket képviselnek azok az alkotások, amelyek valamely hagyományos technika (horgolás, kékfestés, mézeskalácssütés) továbbadását fogalmazták meg rózsafüzér formájában. A munkákból az látszik, hogy a témát körüljáró csapatok mindannyian elmélyedtek településük hagyományaiban, de olyan projektre is volt példa, amely kicsi első osztályos pécsi diákokat vezetett be Szűz Mária ünnepibe és a rózsafüzér titkainak megértésébe.

 

 

Összességében minden alkotásról elmondható, hogy igényesen és részletekbe menően oldotta meg a feladatot, az alkotásokból készült kiállítás rendezését pedig örömmel tettük meg a Német Nemzetiségi Múzeumban. Intézményünk közösségi múzeumként talán eddigi legnagyobb kihívását kapta meg ezzel a projekttel, hiszen a kiállításmegnyitó időpontjához ragaszkodtunk, hogy október 7-e, vagyis a Rózsafüzér Királynőjének ünnepe legyen, így az iskolakezdést követően alakuló projektmunkák csak néhány nappal a megnyitó előtt tudtak megérkezni. Mind a sérülékeny alapanyagok, mind az informatikai megoldások okoztak fejtörést, végül a megoldás egy gyűjtést bemutató időszaki kiállítás lett állandó kiállításunk terében. Ez helyszín jó alkalmat biztosít arra, hogy a múzeum különböző kiállításai párbeszédbe kényszerüljenek egymással.

 

Míg állandó kiállításunk fő gondolata a német nemzetiségről alkotott sztereotípiák megmutatása a múzeum tárgyi anyagán keresztül, a most benne lévő időszaki kiállítás a nemzetiségi lét egyénenként megélt és megtapasztalt emlékeit és jelenben is létező élményeit mutatja be. Nagy örömmel érzékeltük azt is, hogy a Német Nemzetiségi Múzeumban való bemutatás motivációt jelentett a csapatoknak, jól jelzi fiatalok elképzelését múzeumról és sokat tanulhatunk abból, hogyan látják érdekesnek a tárgyak bemutatását.

 

A kiállításmegnyitó a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, az Értékeink újratöltve tematikában valósult meg.

 

A gyűjtést bemutató kiállítás 2023. november végéig látogatható a Német Nemzetiségi Múzeumban.

 

Az év múzeuma, díj, Pulszky Társaság
2023-06-05 12:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, Magyar Géniusz Program, néprajz, téma
2023-07-25 07:00