EN facebook

„Mások hitét kell erősítenem” - a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nyílik meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb tárlata

KIÁLLÍTÁS

2023-02-23 07:00

2023. február  25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nyílik meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb, “Mások hitét kell erősítenem” című tárlata oktatási intézmények pedagógusai és diákok bevonásával.

 

Múltunk megismerésének több útja, módja van. A könyvtárak, levéltárak, múzeumok által összegyűjtött tárgyi emlékek, képi ábrázolások, dokumentumok egy része bárki számára hozzáférhető, a kutatók pedig betekinthetnek a nagyközönség elől elzárt forrásokba is.

 

Van azonban a megismerésnek egy másik módja, mely közelmúltunk eseményeivel kapcsolatban mindenki számára rendelkezésre áll: a beszélgetés. Nagymamák, nagypapák emlékeiben, a kredencben, a komód fiókjában lapuló fényképeken, a katonakönyvek, bizonyítványok, mesterlevelek oldalain keresztül képet kaphatunk egy, a múltunkhoz kapcsolódó, de a jelenünket és a jövőnket is meghatározó világról.

 

„Mások hitét kell erősítenem” című 1956-os forradalommal kapcsolatos vetélkedő és az ennek nyomán készülő kiállítás ezekre a forrásokra, emlékekre kívánja irányítani a figyelmet; valamint arra, mennyire fontos feladatunk a szemtanúkkal való beszélgetés, a kutatás.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik célkitűzése, a közös tudás megszerzése miatt merült fel az az ötlet, hogy a tatai ’56-os eseményekkel kapcsolatos versenyt szervezzen a tatai Kuny Domokos Múzeum. A tatai és környékbeli 8 – 12. évfolyamos tanulókat várták, akiket első alkalommal Dr. Schmidtmayer Richárd  múzeumigazgató vezetett be a kutatás és a tatai 1956-os események rejtelmeibe.


A csapatoknak ezt követően „beszélgetni” kellett, interjúkat készíteni, korabeli tárgyak után nyomozni. Feladatul kapták, hogy készítsenek egy kiállítástervet, melybe a saját kutatásukat is felhasználják.

 

 

A Német Nemzetiség Múzeum adott otthont annak a vetélkedőnek, mely során a hét versenyző csapat összemérte tudását, bemutatta kiállítástervét, kutatási eredményeit és megtekinthetett egy fegyverbemutatót.


A vetélkedőben legjobban szereplők kiállítástervét –kiegészítve a többi terv egy-egy elemével – a múzeum, jutalmul, megvalósítja. Ez a munka folyik most a Német Nemzetiségi Múzeum második emeletén.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósult “Mások hitét kell erősítenem” című egy 1956-ról szóló csapatverseny volt. A többfordulós, változatos feladatokból álló helytörténeti megmérettetés az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai vonatkozásait helyezte fókuszba.A vetélkedő témáját az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai eseményei adták. A vetélkedő a tanévkezdéssel egy időben került meghirdetésre, az ajánlott forrásmunkák megadásával. A kutatómunkához a múzeum a résztvevő csapatok és a felkészítő pedagógusok részére tematikus napot szervezett. A vetélkedősorozat első találkozóján a diákokat Dr. Schmidtmayer Richárd igazgató fogadta, aki a közgyűjteményekben folyó szakmai munkával, a kutatási tevékenységekkel, valamint a múzeumi munka összetettségével ismertette meg a fiatalokat. Ezt követően a kapott források segítségével a csapatok kiállítástervet készítettek, felhasználva a saját kutatásaik eredményeit is.


Igen aktív időszak következett az ezt követő hetekben: a vetélkedőhöz csatlakozott diákok muzeológus és történész irányítása mellett – betekintést nyerhettek a témához kapcsolódó gyűjteményekbe, „kutatási gyakorlatot” szerezhettek. A „kutatási gyakorlat” mellett a diákok és a pedagógusok megismerhették a múzeumot, mint a kutatás terét és átfogóbb képet kaphatnak a forradalom helyi eseményeiről, előzményeiről, következményeiről is.


A vetélkedőn az elhivatott felkészítő tanárok által koordinált csapatok vettek részt:


Seffer Tímea: TSZC Bánki Donát – Péch Antal Technikum
Nagyváthy Erzsébet: TSZC Bánki Donát – Péch Antal Technikum
Akács Róbert: TSZC Bláthy Ottó Technikum, Szakközépiskola és Kollégium
Nagy Mária Terézia: Bláthy Ottó Technikum, Szakközépiskola és Kollégium
Nagy Mária Terézia 2. csapata
Takácsné Pogrányi Irén: Launai Miklós Református Iskola
Belicza György Alex: Launai Miklós Református Iskola.


A személyes találkozás a témában megszerzett tudásanyag összegzésére is jó alkalomnak bizonyult: az “élő” fordulón bemutatták a kiállításterveket, és összemérték a korszakkal kapcsolatos tudásukat. Meghívott vendégeink a korszakot megidéző hagyományőrök voltak, név szerint: Halom Albert, Sajtos Richárd, Krussó Marcell, akik korabeli harci eszközök bemutatójával és egyedi gyűjtésű egyenruhákkal szemléltették a korszakot. A diákok csapatonként élőképek formájában jelenítették meg az adott korszak egy-egy fontos mozzanatát.

A rendezvénysorozat szakmai koordinátora Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus volt, a mostani kiállítás kurátora.

Az élő fordulós vetélkedő eredményeit és a kiállításterveket is értékelte a zsűri, mely alapján az alábbi eredmények születtek:


Az első helyezett Akács Róbert csapata, a Járási Tanács lett: Fazekas Balázs, Halápi Zoltán, Lévai Bence.
2. helyen végzett: Nagy Mária Terézia csapata, a Molotov-koktél: Horváth Ferenc, Kis-Prumik Levente, Szőke Szintia.
3. helyezést érte el Belicza György Alex csapata, a 3 Grácia: Horváth Fruzsina, Ocskay Bori, Varga Anna.


A lelkes kutatómunkát és a vetélkedőn elért eredményeket értékelte a zsűri, akik az eredmények kihirdetésekor oklevelet, a témához kapcsolódó könyvekből álló ajándékcsomagot adtak át a résztvevőknek.

Immár annak a kiállításnak az építésébe csatlakozhatnak be a megjelentek, amely 2023. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nyílik meg. A díjazott iskolák mellett terveink szerint a többi iskola kutatása is helyet kapna a tárlatban. Emellett a kutatások eredményeit, az interjúkat, az esszéket egy közös internetes platformon tervezzük megjelentetni, hogy mindenki számára elérhető legyen.

 

emlékezet, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika
2023-02-22 19:00
felhívás, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, virtuális
2020-03-26 16:00