EN facebook

Újranyitás öt perspektívából

2020-06-18 18:00

Az európai múzeumok bezárása egy gyorsan lezajló folyamat volt. Ezzel szemben három hónap eltelte után az újranyitásuk lassabb, mivel a kormányrendeletek és a közegészségügyi útmutatások diktálnak. A kulturális intézmények olyan kihívásokkal néznek szembe, mint például a helyes személyközi távolság megtartása, vagy épp  az alkotásoktól való távolság kijelölése. Mégis minden korlátozás ellenére az emberek mégis visszatérhetnek a művészet fizikai élményéhez. A The Art Newspaper öt ország múzeumigazgatójával beszélt a biztonságos újranyitás stratégiájáról és a közvélemény eddigi reakciójáról.

 

Németország

 

A német múzeumok fokozatosan újra megnyitnak, az ország tartományaiban kiadott iránymutatások szerint. Április 22-én újra megnyitották kapuikat a vidéki múzeumok. Május 1-én megnyílt a  Brandenburg State Museum for Modern Art (Brandenburgi Modern Művészeti Múzeum) Cottbusban. A múzeumban 1,5 méteres kordonok és szalagok biztosítják, hogy a látogatók meg tudják tartani a kötelező távolságot egymás között, a kiállítótérben és az előcsarnokokban is egyaránt. További óvintézkedések közé tartozik a plexiüveggel védett személyzet a jegypénztárnál és a kézfertőtlenítő automaták, amelyekért egy „vagyont fizettek” - árulta el Ulrike Kremeier, a múzeum igazgatója. A kapacitás egyszerre 100 látogatóra korlátozódhat, a személyzet a galériákon való átmenetet úgy szabályozza, hogy személyenként minimum 20 négyzetmétert biztosítson. „A látogatóink ésszerű emberek” - mondja Kremeier. "Nem látom előre a problémákat." A csoportos vezetés valószínűleg csak ősztől indul újra. A maszk nem kötelező, de ajánlott a viselése.
A múzeum a járvány témájához kapcsolódó gyűjteményi kiállításokat indít, amelyek feltárják a kézfogás (július 5-ig), a maszkok (július 11.-augusztus 30.) és a kesztyűk (szeptember 5.-október 11.) történetét. Az előcsarnokban videóvetítéseken művészek adnak tanácsot a személyes védekezéshez. Csak úgy, ahogy például a Weegee fényképe a Boy Meets Girl – from Mars (1955), amelyben egy pár buborék sisakkal a fején ölelkezik.

 

Weegee, Boy Meets Girl – from Mars (1955)

 

Lengyelország

 

Május 4-én enyhítették a kormányzati korlátozásokat a kulturális intézmények számára, így a színfalak mögötti hatékony előkészületek lehetővé tették a  Royal Castle in Warsaw (Varsói Királyi Palota) megnyitását,  amely az első nagyobb lengyel múzeum. “A palota várja a látogatóit, a palota folytatódik”  – mondja az igazgató, Wojciech Fałkowski.
A gyors újranyitást segítette a múzeumi narratívát, elbeszélést mellőző térelrendezés, amely így több lehetőséget adott az egyéni látogatói utak kialakítására. Nincs légkondicionáló (a vírus terjesztésének lehetséges eszköze), a két liftet ritkán használják, és a jegypénztárakat már lefedték. Az vezetéseket szüneteltetik, és csak egyéni látogatók engedélyezettek, akiknek maszkot kell viselniük, és meg kell tartaniuk a távolságot egymás között és a múzeum munkatársaitól. A munkatársak a fehér pamutkesztyűt műtéti kesztyűre cserélték. A látogatók száma óránként 100-ra korlátozódik, a kiállítások pedig egy kisebb belső térre korlátozódnak. A kastély kuriózuma Rembrandt festményei, a Lány képkeretben és a Tudósok a Lecternben (mindkettő 1641), amelyek egy külön galériában vannak egy külön emeleten.
Rembrandt hiánya ellenére a részvétel eddig élénk, bizonyítva a március 12. után kijárási tilalomra ítélt lengyelek kultúra iránti vágyát. Azt viszont senki sem tudja megmondani, hogy mikor tér vissza a 2019-es rekord év, amikor a kastély több mint egymillió látogatót fogadhatott.

 

 Fotó: Brandenburg State Museum for Modern Art

 

Franciaország

 

Míg Párizs nagy múzeumai bezártak - a régiót a nagyobb vírus kockázat miatt „vörös zónának” kellett besorolni – a Institut Giacometti (Giacometti Intézet) május 15-én kinyitotta kapuit, négy nappal azután, hogy Franciaország kormánya feloldotta a kis múzeumok korlátozását.
Az intézmény így maximum 10 látogatót fogadhat 20 percre (ami a negyede a korábbi fogadóképességnek). A múzeum most egy órával később nyit, délelőtt 11-től este 7-ig várja a látogatókat, így a személyzet elkerülheti a tömegközlekedési csúcsidőt.
Az első három nap foglalása megtelt. „Az érdeklődés azonnali volt, az emberek újra közvetlen kapcsolatot akartak a művészettel” - mondja Catherine Grenier, az intézet igazgatója.
A biztonsági intézkedésekben a francia Egészségügyi Minisztérium, a pekingi partnerek tanácsát és a német múzeumok újbóli megnyitási stratégiáját követte. Piros szalaggal jelölik az emberek közötti távolságot a sorban az Art Deco épületén kívül, a recepción kézfertőtlenítő áll rendelkezésre, ahol az egyik alkalmazott plexi üveg mögött dolgozik. A látogatási szabályok értelme szerint mindenkinek hoznia kell maszkot, és legalább 1,5 méter távolságra kell állnia a látogatóktól.
Az Elveszett művek keresése (június 21-ig meghosszabbított) kiállítás változatlan maradt, attól eltekintve, hogy a nyomtatott füzetek helyett audio guide segíti a látogatókat, amelyet a látogatók az okostelefonjuk segítségével a weboldalról érhetnek el, vagy a kihelyezett QR-kódok segítségével olvashatják be.
Bár a járvány miatt nem terveznek újabb kiállítást, Grenier szerint a Giacometti munkája „mindig” megidézi a törékenység, gyengeség, ellenállás és emberiség” egyetemes témáját.

 

Fotó: Institut Giacometti 

 

Ausztria

 

Az első bécsi múzeumok, amelyek megnyíltak, a Császári Rezidencia és az Alsó-Belvedere (Lower Belvedere). Május 15-től fedett jegypénztárakkal, maszkok viselésére vonatkozó utasításokkal és fertőtlenítőszer-adagolókkal fogadják a látogatókat.
Az osztrák kormány emellett 10 m2 alapterületet ír elő egy látogatóra - ez a szabály szigorúan korlátozza a múzeumokhoz és galériákhoz való hozzáférést. A Schönbrunn-palota (Schönbrunn Palace) napi kapacitása most 1750 fő, jóval alacsonyabb a 10 000 fős látogatószámnál, amely a járvány előtti forgalmas napokat jellemezte - mondja Klaus Panholzer igazgató. Ugyanakkor hozzátette: "Az újraindítás miatti örömünk minden nehézséget legyőzött, ahhoz, hogy rövid időn belül felkészülten tudjuk várni a látogatókat".
Március 11-én Ausztria összes kulturális intézményét június 30-ig bezárták, de április 17-én egy új rendelet lehetővé tette a múzeumok újbóli megnyitásá. „Ez az új bejelentés nagy meglepetés volt a szövetségi tartományok múzeumai számára” - mondta Stella Rollig, a Belvedere igazgatója. "Miután olyan gyorsan újra kellett nyitnunk, természetesen megjelentek problémák, de betartjuk az összes szabályt, és a biztonsági intézkedéseket a látogatók jól fogadják."
Az első hétvégén 750 látogató érkezett az Alsó-Belvedere-be, ahol folytatódott az Into the Night kiállítás (június 1-ig). A Felső-Belvedere várhatóan július 1-én nyitja meg kapuit, és a látogatások idejét lehetségessé tevő foglalások mellett egy irányú látogatói utakkal igyekeznek elkerülni a zsúfoltságot. A legtöbb bécsi múzeum május és július 1. közé teszi nyitási időpontját.

 

Fotó:  Schönbrunn Palace

 

Olaszország

 

Március 8-tól bezárták az olasz múzeumokat és intézményeket, amelyek május 18-tól újranyitottak. Először azok az intézmények, amelyek az állami biztonsági előírások végrehajtásához szükséges erőforrásokkal rendelkeztek. Ide tartozik a római Galleria Borghese, a torinói Castello di Rivoli és a Pompeii-i régészeti park.
Számos magánintézmény is gyorsan megnyílt, ilyen például a milánói Poldi Pezzoli házi múzeum és a torinói Sandretto Re Rebaudengo Alapítvány (kötelező maszkokkal és egyszerre legfeljebb 15 látogató, útmutatók irányításával) és a Kamera Fotós Központ (Camera photography centre).
A Camera most hetente 700 látogatóra számít, a 3000 helyet, akik a bezárások előtt kilenc nappal a Bertero kollekció jelenlegi kiállítására (augusztus 30-ig) érkeztek. Az emberek előzetesen foglalhatnak online belépést, vagy várhatnak a várólistán. A Camera lefedte jegypénztárait, és fertőtlenítő gélt kínál; a látogatóknak arcmaszkot kell viselniük, és a könyvek böngészéséhez a boltban eldobható kesztyűt.
A nyilak és a színes pontok a padlón az egyirányú útvonalat és az 1 méteres távolságot jelzik - a többi olasz múzeumhoz hasonló óvintézkedések léptek érvénybe. A Camera legfontosabb újítása, az igazgató ,Walter Guadagnini szerint az egyes helyiségekben található QR-kód,  amely a “fertőzés elkerülése érdekében” - az emberek okostelefonjain betölthető audio guide-hoz tartozik.

 

Fotó: Camera photography centre

 

Forrás: The Art Newspaper

bezárás, muzeológia, múzeum, NEMO
2020-05-02 09:00
felhívás, gyűjtemény, interjú, látogató, természet
2020-05-01 20:00