EN facebook

Újranyitás itt és ott - múzeumi körkép

ÚJRANYITÁS

2021-02-09 20:00

Zárás, óvatos nyitás majd újra zárás jellemezte a 2020-as esztendőt. A kulturális szféra szereplői a múzeumok – és galériák is megszenvedték az online térbe „költözést”, ami eddig inkább csak kiegészítő lehetőség volt a látogatók számára, hogy a tárlatok otthonról is szinte karnyújtásnyi távolságra kerültek. A korábbi digitalizálási projektek a 2020-as évben lettek igazán nélkülözhetetlen eszközei a közönségkapcsolat építésének.

 

Ugyanakkor jogosan merült fel az igény a kulturális szektorban dolgozók részéről, hogy ha az üzletek nem minősülnek veszélyes zónának, akkor a múzeumoknak sem kell annak lenni, hiszen a turizmus visszaesésével sajnos a korábbiakhoz képest is jobban be tudják tartani a vírushelyzet miatt kialakított új látogatási szabályokat.

 

Január 18. óta Olaszország egyes régióiban a hétköznapok során már nyitva lehetnek a múzeumok. A korábbi időszakban az olasz régiókat színkódokkal látták el annak megfelelően, hogy a vírushelyzet mennyire súlyos az adott területen. Jelenleg csak az úgynevezett sárga régiók kaptak „zöld utat”, hogy a múzeumaik látogatókat fogadhassanak. Ünnepi események sora jelent meg a közösségi oldalak felületein, hogy azok se maradjanak le róla, akik nem lehetnek jelen, mivel nem az adott régió vagy ország lakosai.

 

Február elsején délidőben a Colosseum facebook oldala lehetett a leglátogatottabb. Egy gyönyörű koncerttel örvendeztették meg Róma lakóit és a közösségi oldalukra „tévedőket”. Az alábbi videón visszanézhető az esemény:

 

 

Lengyelországban már kinyitottak a múzeumok. Ausztriában február 8-tól várják újra a látogatókat. Sajnos továbbra is csak a helyi lakosokat; turisztikai céllal nem lehet beutazni az országba.

Európa többi nagy államában még nem teljesen állnak készen a kulturális intézmények arra, hogy látogatókat fogadjanak. Franciaországban a legoptimistább becslések szerint márciusra várható, hogy kinyithatnak a múzeumok és galériák.

 

Az egyre későbbi nyitási dátumok annak is köszönhetőek, hogy az ünnepi időszak során bevezetett enyhítések után egy-egy országban a járvány újra felfutó ágba került, így nem tudják garantálni, hogy nem okoznak további

egészségügyi kockázatot, ha megnyitnák a kulturális intézményeket.

 

Speciális újranyitásokról is beszámoltunk az elmúlt héten. A járványkezelés fontos állomása, hogy rendelkezésre állnak a védőoltások, így számos országban például Angliában és az Egyesült Államokban az intézmények, mint oltópontok nyitottak újra.

 

A hazai intézmények is várják, hogy mikor lesz lehetséges, hogy ne csak a napfény, de látogatók is átléphessék a küszöböt. A záró fotón a Szépművészeti Múzeum napsütötte bejárati ajtaja látható:

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Szépművészeti Múzeum (@szepmuveszeti)

 

 

További forrás: artportal.hu

 

Borítókép: www.facebook.com/parcocolosseo

bezárás, #muzeumozzaszobadbol
2020-11-04 12:25
bezárás, muzeológia, múzeum, NEMO
2020-05-02 09:00