EN facebook

Újragondolt látogatói élmény és történetmesélés a múzeumban - a MUSE.ar projekt zárókonferenciája - 2022. december 14-15.

FELHÍVÁS

2022-12-08 16:00

A MUSE.ar projekt zárókonferenciájának előadói között neves hazai és külföldi szakembereket látnak vendégül, hogy megosszák tapasztalataikat, ismertessék izgalmas VR, AR, multimédiás projektjeiket. Az ICOM AVICOM, a múzeumi világszervezet audiovizuális, új technológiákkal és közösségi médiával foglalkozó nemzetközi bizottsága társult partnerként segíti konferenciát.

 

Az esemény egyik célja, hogy a múzeumi szakembereket naprakész tudással vértezze fel az audiovizuális és új technológiák nyújtotta lehetőségekről, lehetőséget biztosítson a hasznos és tartalmas szakmai vitára és eszmecserére.

 

A másfél napos, ingyenes angol nyelvű konferencia fókuszában a múzeumokban zajló digitális fejlesztések és kommunikációs kihívások állnak. Ismerje meg, hogy a digitális tervezés és az online jelenlét - legyen szó akár a közönség bevonásáról, akár a virtuális kiállításokról - hogyan támogathatja, egészítheti ki a múzeumok munkáját.


Időpont: 2022. december 14-15. 10-16 óráig


Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)

 

Ízelítő a programból:

A digitális interpretáció ezer arca

VR, AR a kulturális örökség projektekben

A MUSE.ar projekt és platform

 

Az interaktív múzeumi tartalmaktól kezdve a közönséget megmozgató és bevonó digitális jelenlétig a meghívott szakértők több szemszögből járják körül a digitális tartalomgyártás különböző területeit.


Michael Faber, az AVICOM elnöke a digitális média ésszerű használatáról tart előadást, Mácsai Ágnes és Michael Eulenstein a múzeumok és a látogatókutatás módszertani kihívásairól festenek képet. Bayer Árpád a játékosítás múzeumi lehetőségeit vázolja, Bőczén Árpád az ismeretterjesztő és élményszerű tartalmak készítéséhez vet fel új szempontokat.

 

Nagyné Batári Zsuzsanna a Szabadtéri Néprajzi Múzeum díjnyertes Erdély tájegységének digitális installációit és médiamixét elemzi, míg Parádi Andrea az Édes Anna című regény kapcsán azt feszegeti, milyen lehetőséget nyújt a digitális művészet az elmondhatatlan veszteségek, traumák elmesélésére, megjelenítésére.

 

 A MUSEAR platform elsődleges célja, hogy megkönnyítse a digitális narratívák létrehozását a kulturális örökség (múzeumok és galériák) és a turizmus területén.

 

 

„Századunk egyik legnagyobb szemléletváltozása, hogy megjelent a történetmesélés műfaja a múzeumi terekben."

Nathalie Bondil, a párizsi Institut du Monde Arabe kiállításokért felelős igazgatója

 

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni ezen a linken lehetséges:

Facebook esemény

A konferencia részletes programja

 

Az előadásokat a helyszínen magyar nyelvű tolmácsolással is lehet követni.

 

 

MUSE.ar platform workshop december 15-én 14:40-17:00-ig

 

A konferencia második napján egy izgalmas workshopra invitálnak a szervezők, amely során a résztvevők betekintést nyerhetnek a MUSE.ar projekt fejlesztésébe, és kipróbálhatják a MUSEAR platformot. A MUSEAR platform egy több modulból álló digitális rendszer, amely lehetővé teszi multimédiás mobilalkalmazások egyszerű létrehozását, karbantartását és fogyasztását. A MUSEAR platform elsődleges célja, hogy megkönnyítse a digitális narratívák létrehozását a kulturális örökség (múzeumok és galériák) és a turizmus területén. A MUSEAR platformot informatikai szakemberek, örökségvédelmi tolmácsok és a digitális médiában kifejező alkotók fejlesztették ki. A workshop angol nyelven, fordítás nélkül kerül megrendezésre.