EN facebook

Újra magyar alelnöke van az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetségének

Nemzetközi színtér

2022-10-02 20:00
Az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége (AEOM), amely az ICOM egyik társult szakmai bizottsága Stockholmban rendezte meg 30. konferenciáját. A tavaly 120. születésnapját ünneplő Skansen adott otthont a mintegy 50 európai, japán és egyesült államokbeli múzeumból érkező 120 szakember tanácskozásának.
 
A konferencia központi témája a fenntartható fejlődés környezeti és társadalmi aspektusa volt. A bevezető, teoretikus előadásokat szabadtéri múzeumi esettanulmányok, jó példák egészítették ki. Hangsúlyos szerepet kapott a múzeumok speciális, eredeti áttelepített épületeinek karbantartása, a klímaváltozással járó kihívások megoldása. Új megközelítésbe kerültek a kézműves mesterségek, hiszen az ebben rejlő tudás nemcsak a szabadtéri múzeumok, a helyben megőrzött építészeti emlékek karbantartásàban, de a mindennapi gyakorlatban is lehetőséget kínál az energiaválság által felerősödött fenntarthatósági problémák megoldásában.
 
 
A múzeum értékei a szakmai munkában a gazdasági, az ismeretátadási és a társadalmi bevonás területén növekednek, míg a múzeumot használok számára a személyes bevonás, a részvétel, a múlthoz való hozzáférés, a történelmi tudatosság, a közösségek társadalmi fenntarthatóság tekintetben kerülnek fókuszba.
 
A konferencián Cseri Miklós előadásában a Skanzen Erdély épületegyüttesének tapasztalatait mutatta be.
A tanácskozásnak másik magyar vonatkozása is volt! A konfernecián megtartott közgyűlés a szervezet alelnökének újra választotta Sári Zsoltot, a Skanzen főigazgató-helyettesét, az Icom Magyarország elnökét.
 
A szervezet következő, 31. konferenciáját 2024 augusztusában Szentendrén rendezik meg, Szabadtéri múzeumi reflexiók a történelmi és társadalmi traumákra címmel.
 
ICOM, muzeológia, szervezet, téma
2021-12-03 20:40
gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma, természet
2022-05-19 15:00