EN facebook

Újabb nemzetközi siker: magyar tag az ICOM jogi bizottságában

ICOM HÍREK

2023-07-27 09:30

Beválasztották az ICOM jogi bizottságába a Szépművészeti Múzeum Jogi Főosztályának vezetőjét. Galambos Henriettával együtt már három magyar tag dolgozhat a világ legnagyobb múzeumi szervezetének legfontosabb bizottságaiban.

Dr. Galambos Henriettát, a Szépművészeti Múzeum Jogi Főosztályának vezetőjét, az ICOM elnökének felkérése alapján, három évre az ICOM Legal Affairs Committee, vagyis a nemzetközi múzeumi szervezet jogi ügyekkel foglalkozó állandó bizottságának tagjává választották.

Galambos Henrietta kiváló, nemzetközileg is ismert és elismert múzeumi jogász, aki több mint 20 éve foglalkozik a kulturális örökség jogi védelmével; munkájának fókuszában a gyűjteményi mobilitás és a múzeumi fenntarthatóság kérdésköre áll.

Széleskörű hazai és nemzetközi tapasztalatainak és szakmai  kapcsolatrendszerének köszönhetően hatékonyan segítheti majd a nemzetközi múzeumi szervezet munkáját. Lapunk szerzőjeként számos alkalommal tudósított az ICOM szervezetében zajló folyamatokról, cikkei itt olvashatók.

 

Néhány nappal ezelőtt tettük közzé, hogy először a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM - The International Council of Museums) történetében magyar tagja lett – egyszerre kettő is, és most már három - az Executive Board mellett működő, állandóan ülésező munkacsoportoknak és állandó bizottságoknak. Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (MNM SOM) igazgatója, az ICOM Magyarország korábbi elnöke a Strategic Plan Commitee (SPC) tagja lett, valamint Sári Zsoltot, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum  főigazgató-helyettesét, az ICOM Magyarország elnökét az ETHCOM, az Ethics Committee tagjává választották.