EN facebook

Újabb fontos mérföldkő a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnál: megjelent a tender a Kelenföld állomásépületének építési munkáira

MÉRFÖLDKŐ

Nemrég megkapták a szükséges engedélyeket az MMKM tagintézményének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény modernizálásának tervei, így végre megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének a komplex megújítása. A napokban, szerdán pedig megjelent a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben Kelenföld Indóház megmentésére, az épület teljes körű felújítására.

 

Ezzel még egy lépéssel közelebb került a Közekedési Múzeum ahhoz, hogy megmentse Kelenföld egykori állomásépületét. Az indóházban vasúttörténeti fókuszú kiállítást, terepasztalt tervez az intézmény, de egy új közösségi tér és egy kávézó-étterem is helyet kap itt.

 

A Közlekedési Múzeum másfél éve dolgozik az épület újratervezésén és felújításán. Az engedélyes terveket az Építész Studió közreműködésével elkészítette az intézmény, az építési engedélyeket is rendelkezésre állnak, a Kelenföld Indóházba tervezett kiállítás koncepcióterve is elkészült, ennek megvalósítására külön közbeszerzési eljárás kiírása is hamarosan várható. A kivitelezési munkákra szóló tendert a vonatkozó jogszabályok szerint a Beruházási Ügynökség írta ki.

 

A Kormány február 8-án megjelent rendelete kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld Indóház megmentését. Budapest Fővárosi Kormányhivatala pedig július 8-i határozatában kiadta az építési engedélyt az épület felújítására. Az előkészítést a Kormány 100, Újbuda önkormányzat 20 millió forinttal támogatta.

 

A Közlekedési Múzeum Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában berendezendő vasúttörténeti tematikájú kiállítóhelyének legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz. A műemléki védettség alatt álló Kelenföldi Indóház épülete a beruházással megmenekül az enyészettől. A munkák sikeres közbeszerzési eljárás esetén jövőre kezdődhetnek.

 

 

Borítókép:

Közlekedési Múzeum / Építész Stúdió

beruházás, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2021-02-11 07:00
emlékezet, ipari örökség, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, örökségvédelem, téma
2021-08-31 07:00