EN facebook

Új vezető a Kassák Múzeum élén

MEGÚJULÁS

2020-11-12 20:30
2020. november 1-jétől Szeredi Merse Pál művészettörténész vette át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum vezetését. A leköszönő igazgató, Sasvári Edit az óbudai intézmény főmuzeológusaként folytatja tovább munkáját.
 

Szeredi Merse Pál 2015 óta dolgozik a Kassák Múzeumban; nevéhez több jelentős kiállítás és nemzetközi konferencia szervezése kötődik.

 

Igazgatóként célja a 2010-ben megkezdett komplex múzeumi program folytatása és bővítése; az intézmény gyűjteményének kortárs szempontú feldolgozásával, digitalizálásával, széleskörű bemutatásával Kassák életművének ismertségét tervezi tovább növelni.


Szeredi Merse Pál a múzeumi programsorozatok, múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények kínálatának bővítésével az érdeklődők újabb köreit igyekszik megszólítani. Célja a közös gondolkodáson, kooperáción és nyitottságon alapuló múzeumi gondolat fenntartása és továbbfejlesztése a Kassák Múzeumban.


A Kassák Múzeum tájékoztatása szerint a jövő év első felében várható az épület kiállítótereinek megújítása. Ezt követően két időszaki kiállítás nyílik: 2021 nyarán a kelet-európai neoavantgárd performanszművészet és a költészet kapcsolatát bemutató tárlat, ősszel pedig a Művészpárok sorozat első kiállítása, amely a Kassák Lajos családtagjaiként és legközelebbi munkatársaiként is ismert, az irodalomban azonban elfeledett művészházaspár, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművét dolgozza fel.

 

A múzeum 2022-ben az építészetileg is megújult térben tervezi megnyitni új állandó kiállítását, amely Kassák Lajos 1909 és 1967 között létrejött, sokszínű életművét a maga teljességében mutatja be.


"Egymásra ható, elválaszthatatlan egységet alkotó irodalmi és képzőművészeti munkássága mellett Kassák jelentős szerkesztői és mozgalomszervezői tevékenysége is hangsúlyt kap a kiállításon, beágyazva az avantgárd művészet nemzetközi hálózataiba, valamint a 20. század társadalmi és politikai kontextusaiba. Célunk az, hogy Kassák és a magyar avantgárd csoportok történetén keresztül felmutassuk a szabad, társadalmilag elkötelezett és kritikus művészet ma is érvényes és további gondolkodásra késztető aspektusait" - ismerteti az új állandó kiállítás koncepcióját a Kassák Múzeum közleménye.

 

 

Borítókép forrása: magyarhirlap.hu

emlékezet, fénykép, kiállítás, látogató
2020-09-26 16:00
emlékezet, irodalom, képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tanulás, virtuális
2020-04-06 10:00
kiállítás, múzeum, művészettörténet, tárgy
2020-03-18 16:00