EN facebook

Új képzőművészeti kiállítások a Damjanich János Múzeumban és a Szolnoki Galériában

TÉMA

2023-10-29 07:00

2023. október 21. és december 17. között nem csupán a Szolnoki Művésztelepen és Szolnokon alkotó szobrászok, hanem az ország különböző pontjáról vendégként érkező művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők Szolnokon. A Szolnoki Művésztelep programjai között a Magyar Festészet Napja alkalmából a X. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium beszámoló kiállításának a Damjanich János Múzeum, míg a SZÉP – A Szolnoki Képzőművészeti Társaság 2023-as kiállításának a Szolnoki Galéria és az Aba-Novák Agóra ad otthont.

 

A Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléi évente más-más hívószavak köré szerveződnek, az idei év tematikája a szép fogalma köré szerveződik.

 

”Arra a kérdésre, hogy ma, napjainkban mi a szép, egyfajta választ adhat a Szolnoki Képzőművészeti Társaság idei seregszemléjének rendkívül sokrétű, megannyi stílust, irányzatot, hagyományt és megújulást, örök és aktuális kérdéseket és felvetéseket magában foglaló karaktere. A kiállított művek a szép fogalmához közvetlen és kritikai reflexiók mentén is közelítenek. Felmutatnak olyan ellentétpárokat, melyek a szép látványának és a szép érzéseknek, jelenségeknek jelentéséhez kapcsolódhatnak, úgymint a teljesség vagy az üresség, kiegyensúlyozottság és zaklatottság, a meghitt csend vagy a harsány zaj, vagy éppen a stabilitás és az instabilitás – ellentétek, melyek a szép keresésére vagy a szép elvetésére irányulnak.” – hangzott el Képiró Ágnes művészettörténész kiállítást megnyitó beszédében.

 

A Szolnoki Galériában – ahol már a 10. alkalommal került megrendezésre az éves seregszemle és hét díjazott művész vehetett át díjat – összesen 78 kiállító több mint száz műve kap helyet, további 36 művész mintegy 40 műve az Aba-Novák Agórában. A kiállításban többségében festészeti alkotások tekinthetőek meg, de szép számmal jelen vannak grafikák és plasztikák is. A seregszemle megnyitóján életműdíjat kapott Bikácsi Daniella, továbbá díjat kapott Szkok Iván, Olajos György, Szurcsik József, Szabó Franciska, Dorogi János és Sulyok Gabriella.

 

A SZÉP - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság seregszemléjének megnyitója és díjátadója

 

A X. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium beszámoló kiállításán a művészek lehetőséget kapnak a monumentális köztéri szobrászat formai és tartalmi kereteit, valamint a kereskedelmi galériák piaci elvárásait meghaladva önálló művészi koncepciójukon alapuló művek alkotására. A szimpóziumon részt vevő művészek tagjai a Szolnoki Képzőművészek Társaságának, viszont az állandó tagok mellett évről-évre más vendégművészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Az idei tárlaton kiállító művészek: Baráth Fábián, Boros Miklós János, Gálhidy Péter, Gergely Réka, Gilly Tamás, Kecső Kristóf, Nagy Dániel, Révi Norbert és Szabó György.

 

A X. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítói

 

A X. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium beszámoló kiállítását Polgár Botond szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének vezetője, a Szolnoki Galériában nyílt SZÉP - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítását pedig Képiró Ágnes művészettörténész, a Damjanich János Múzeum munkatársa nyitotta meg.

 

Az évről-évre gyarapodó művészközösség alkotásaiból nyílt tárlatok megtekinthetőek 2023. december 17-ig.

 

 

További információ: djm.hu

 

 

Borítókép: 

Enteriőrrészlet a SZÉP - A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállításából

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, régészet
2023-08-25 16:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2023-09-07 07:00