EN facebook

Gaál József: HOMO INHUMANUS - a Szolnoki Galéria legújabb kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-09-07 07:00

2023. szeptember 8-án 16 órakór nyílik Gaál József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész HOMO INHUMANUS című egyéni kiállítása a Szolnoki Galériában.

 

Gaál József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész 2021-ben nyerte el a Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléjén a Damjanich János Múzeum különdíját, amellyel a Szolnoki Galériában hamarosan megnyíló kiállítás lehetőségét kapta. A Homo Inhumanus című tárlat az alkotó legújabb művei mentén vizsgálja a humanitás és inhumanitás napjainkban lényeges jelentéseit.

 

Gaál József figurái inkább állatiak, mintsem emberiek, néhol állatba bújt emberek vagy emberbe bújt állati dolgok, és kiszolgáltatott áldozati lények, amelyek kiábrándult emberi lény meneküléseként mutálódnak állattá. A művész alkotásain megjelennek a régi mitológiák és archetípusok elemei. Az elkülönülő emberi lény szinte idegenné válik a természetben, végleg megszűnik a vágyott szimbiózis. Identitásválság, transzcendens megtapasztalás, metamorfikus fantáziálás, és újraalapozott létformák jellemzik a Homo Inhumanus című kiállítást.

 

 

„Megkerülhetetlen, központi magja létünknek a humanitas etikai kerete, jelentése emberséges – az együttérzés, jóindulat és segítőkészség a másik irányába. A humanizmus ideológiai-filozófiai fundamentuma kultúránknak, elvárás, hogy minden hiteles vallás magja legyen, de a mindennapi létünkben is elvárt, íratlan törvényként működő egyetemes emberi tulajdonság.” – vallja az alkotó.

 


Gaál József: HOMO INHUMANUS című kiállítása megtekinthető 2023. október 8-ig, hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között a Szolnoki Galériában.

 

 

Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus, szobrász, művészeti író, egyetemi docens1960. április 30-án született Tahitótfaluban. 1970–74 között a Szentendrei Rajzkörben tanult, majd 1978-ban érettségizett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. 1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán.  1993-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít, jelenleg az egyetemen a Festő Tanszék docense. 1991-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el művészetét. 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának levelező, 2019-től rendes tagja.

 

 

Fotók: Ádám Adrienn

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, régészet
2023-08-25 16:00
gyűjtemény, helytörténet, irodalom, képzőművészet, múzeumandragógia, műhely, néprajz
2023-07-13 19:00