EN facebook

Új időszaki kiállítással várja a látogatókat a Szolnoki Galéria

ÚJRANYITÁS

2020-07-08 18:00

Magyar festők alkotásaiból készült tárlattal várja a látogatókat a Szolnoki Galéria Modernista törekvések az 1960-70-es évek magyar festészetében címmel.

 

A járványügyi helyzet miatt kialakult átmeneti zárva tartást követően több hónap után a Szolnoki Galéria ismét megnyitotta kapuját az érdeklődők előtt. A Damjanich János Múzeum Művészettörténeti osztályának munkatársai a zárva tartás ideje alatt állították össze a Modernista törekvések, az 1960-70-es évek magyar festészetében című tárlat anyagát. A múzeum raktárából válogatott kiállítás a korszak festészetének, ma már szimbolikusnak számító magyar művészek festményeit mutatja be. A kiállított művek a múzeum gyűjteményének XX. századi gyűjteményéből lettek válogatva, amelyet a nem Szolnokon alkotó festők munkáiból hoztak létre az elmúlt évtizedek alatt. Számos képet a múzeumba kerülése óta korábban nem láthatott még a nagyközönség.

 

 

A kiállított alkotások az 1960–70-es évek magyar festészetének modern törekvéseit jelenítik meg, az újklasszicizmustól kezdődően az absztrakcióig bezárólag. A tárlat anyagának témáit az ember és világa határozza meg. A festmények reprezentatívan mutatják be a korabeli modern képzőművészet irányzatait. A művek az előző évtizedek stílusainak forma és színvilágától különbözően, a modern irányzatok forma és színvilága szerint dolgozzák fel és ábrázolják az embert és világát. A válogatás látványosan vezeti végig az érdeklődőt az 1960-70-es évek magyar festészetének művészi értékekben gazdag törekvésein.

 

 

 A kiállítás büszkélkedhet többek között Domanovszky Endre kétszeres Kossuth- és Munkácsy-díjas magyar festő, Berki Viola magyar festő és grafikus, valamint Medveczky Jenő Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, a hazai újklasszicista festészet képviselőjének páratlan műveivel. A ritkaságok között megtalálható El Kazovszkij leningrádi születésű Kossuth-díjas sokoldalú magyar festőművész, a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakjának sajátosan egyéni világú alkotása is. Az európai keresztény hagyományhoz való tartozás képviselője, Szentgyörgyi József teljesen egyedi kompozíciós megoldásaival és formavilágával, egyéni látásmódjával megalkotott műveivel gazdagítja a válogatást.

Az impozáns Szolnoki Galériában kiállított alkotások megtekintése nem mindennapi alkalom a modern tendenciát kedvelők számára, egyben az 1960–70-es évek elismert magyar festőművészek művészi értékeinek megismerésére.

 

 

A kiállítás megtekinthető 2020. augusztus 23-ig, hétfő kivételével naponta 9-17 óra között a Szolnoki Galériában.

 

 

 

 

A Szolnoki Galéria 1899-ben épült fel az eklektikus építészet stílusjegyeit képviselve Baumhorn Lipót tervei alapján. A Tisza-partján álló egykori zsinagóga 1965-ben került Szolnok város tulajdonába, majd 1972-ben Damjanich János Múzeum kezelésébe adták. Ettől kezdődően a múzeum időszaki képzőművészeti tárlatainak impozáns színhelye, ahol egy-egy művész munkásságát bemutató gyűjteményes kiállításoknak, alkotócsoportok, művésztelepek bemutatkozásának, művészettörténeti korszakok átfogó reprezentatív tárlatának ad otthont.

 

 

Képek: Ádam Adrienn

kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, újranyitás, virtuális
2020-06-22 16:00
emlékezet, képzőművészet, kiállítás, látogató
2020-02-25 14:00