EN facebook

Szlávicstól – Szlávicsig: érzések és gondolatok megjelenítése a Szolnoki Galériában

KIÁLLÍTÁS

2020-02-25 14:00

Szlávicstól – Szlávicsig, Idősebb és ifjabb Szlávics László művei a Szolnoki Galériában címmel nyílt két olyan életmű kiállítás, melyeknek szoros kötődésük van egymáshoz.
Idősebb Szlávics László szobrász és festőművész, illetve szobrász- és éremművész fia művészetének részleteibe tekinthetnek be az érdeklődők a Szolnoki Galériában. A 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján nyílt tárlat különlegessége az érzések és gondolatok megjelenítése.

 

A szürrealizmus jegyében alkotó idősebb Szlávics László szobrász, festőművész egyike a modern magyar szürrealista művészet legkiemelkedőbb egyéniségeinek. Művészetének gondolati elemei az emberi élet meghatározó eseményeit ábrázolják. A huszadik századi magyar lemezszobrászat elindítója a szürrealizmus útján fejezte ki gondolatait a kor rendszeréről. A sok szimbólummal megalkotott, beszédes művek máig meghatározó szerepet töltenek be a magyar művészettörténetben.

 

Csiszár Róbert, a kiállítás rendezője és kurátora kiemelte: - Idősebb Szlávics László a szürrealizmusba úgy tudta belevinni az egzisztencialista tartalmat, hogy ezeknek az egzisztenciális helyzeteknek az érzelmi töltete és az ember életében betöltött szerepei jönnek át. Salvador Dali munkásságában az álom képszerű megjelenítése dominál, Szlávics már korábban szembesült azzal, hogy az ő szürrealizmusa az egy egzisztenciális szürrealizmus.


A művész 40. életévét betöltően nem csak szobrokat, festményeket is készített, amelyekben hasonlóan megjelennek az egzisztenciális mély gondolatai elemek és szimbólumok. Amellett, hogy Szlávics László szemlélete az európai művészet élvonalába beletartozott, gondolkodásmódjával elkülönült azoktól az irányoktól, amik akkor meghatározták e kor művészetét.Művészetében a mély gondolati tartalmaknak máig ható szerepük van.Szlávics László munkássága halálát követően vált igazán ismertté. Életművet meghatározó legjelentősebb alkotásait a Szolnoki Galéria földszintjén állították ki.

 

 

Idősebb Szlávics László életmű-kiállításával egy időben fia, ifjabb Szlávics László munkáiból nyílt szintén életműkiállítás a galéria emeletén.
Ifjabb Szlávics László szakmai precizitását és művészeti tanulmányainak kezdeti lépéseit édesapja, idősebb Szlávics László segítette. Annak ellenére, hogy ifjabb Szlávics László mestere saját édesapja volt, a szobrász- és éremművész nem követője, hanem önálló látásmódot és sajátos gondolkodást kialakító alkotó lett. Magas szintű technikai tudással érmeket, plaketteket és szobrokat is készít. Éremművészetében fellelhetőek az egyedi áttört érmek, kézi veréssel vert és öntött érmeket egyaránt alkot.
Gondolatot ébresztő szobrokat hétköznapi használati tárgyak, amelyek úgy vannakösszeépítve, hogy műalkotás válik belőlük. A művekhez hanghatás tartozik, ez része a műnek.A térrel is játszó óraszobrok működő órák, színes kifejező formai világgal megkomponálva.A művek mögött gondolati tartalom bújik, kitolva az éremművészet határait. Az egyszerű tárgyakkal megalkotott művei az emberi létezés kérdését fogalmazzák meg.

 


A Damjanich János Múzeum szervezésében megvalósuló kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria és magángyűjtők segítették. Az eddigi legteljesebb kiállítási anyag először látható a mély gondolati tartalmat kifejező képzőművészektől; több mint 200 alkotás várja az érdeklődőket a szolnoki kiállításon.

 

A kiállításhoz 130 oldalas kísérő kiadvány készült, amely tartalmazza a kiállított alkotások fotóit és rövid életrajzokat, tanulmányokat a művészek munkásságáról.

 

A Damjanich János Múzeum időszaki kiállítása 2020. március 22-ig látogatható a Szolnoki Galériában.

 

 

 


Ádám Adrienn

Fotók: Simon Ferenc

emlékezet, építészet, helytörténet, múzeum, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-11-03 20:00
kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló
2017-09-28 10:00