EN facebook

Új év, új állomás - Országjáró Játékmustra

KÉPZÉS

2020-01-06 18:00

Az Országjáró Játékmustra 2020-ban Esztergomban folytatódik. Az Open History és a Nemzeti Múzeum csapata január 24-én az MNM Esztergomi Vármúzeumába látogat el, hogy a múzeumi szakembereket egy újabb közös játékosítási projekttel kapcsolja össze.

 

Januárban a harmadik állomásához ér az Országjáró Játékmustra, amelynek célja, hogy a résztvevőkkel megismertesse a játékos gondolkodást, a játékosítás (gamification) eszköztárát. A szervezők nem szerették volna, ha a múzeumi játékok tekintetében minden információ, gondolat csak Budapesten összpontosul, így 2019-ben nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a fővároson túli területekre is eljussanak. Így bontakozhatott ki a Játékmustra Csongrádon és Hatvanban is.

 

A Múzeumi Játékmustra az Open History és a Magyar Nemzeti Múzeum közös brandje, melynek célja, hogy a játékosítás legfrissebb eredményeit megismertesse a múzeumi szakmával. Áprilisban volt Budapesten az első esemény, amelyet nagy érdeklődés övezett, így a szervezők szeretnék ezt a formációt vidéki helyszínekre is eljuttatni. Ennek eredményeképp született meg az országjáró Játékmustra ötlete, melynek első állomása, Csongrád volt.

 

Az egynapos Játékmustrák napi struktúrája a következőképp alakul: a délelőtti előadást követően a résztvevőknek lehetőségük nyílik saját játék fejlesztésére egy közös projektmunka keretein belül. Az, hogy milyen mechanikát használnak fel a szakemberek a játéktervezés során, csak rajtuk áll.

 

Fontos kiemelni, hogy itt nem társasjáték fejlesztése a cél, sokkal inkább egy olyan edukatív játék készítése, prototípusának az összerakása, amely segítségével a látogatót “közelebb hozzuk” a tárlathoz, a kiállított műtárgyakhoz. Lehet ez egy olyan program, amikor a látogatókat korhű emberek szerepébe helyezzük, akik egymással történő interakciók sorával lendítik előre a cselekményt, vagy egy nyomozós játék, ahol az “elrejtett” nyomok után kutatva derül fény a tárlat egy mélyen őrzött titkára. Az hogy kinek hány cselekvési pontja van, akár kockával is kidobható, vagy épp kártyahúzással derül ki, hogy az adott körben ki lesz a fő szószóló.

 

Az Esztergomi Játékmustra előadás-tematikájának fókusza a játékfejlesztés lesz, valamint a kommunikáció és múzeum kapcsolatának vizsgálata.

 

A Esztergomi Játékmustra az Országjáró állomásokon megszokottakhoz hasonló struktúrát követ olyan értelemben, hogy a szakmai előadásokat követően a résztvevők saját maguk fejlesztenek játékokat, és azokat az esemény végén bemutatják.

 

Részletes program:

9.00 Regisztráció

 

szekció: ALAPOZÁS

9.30 Játékfejlesztés a múzeumban 3. Hogyan működtess játékot? Avagy: ne hidd, hogy készen van!

Előadók: Bayer Árpád, Diószegi Judit, Suba Eszter, Vattay Liliána

10.30 Bemutatkozik a múzeum (Setét Melinda, múzeumpedagógus)

 

szekció: JÁTÉKFEJLESZTÉS

12.30 Csoportalakítás

12.45 Csapatmunka, játékfejlesztés (közben ebédelési lehetőség)

16.00 Játékbemutató

17.00 Zárás, értékelés

 

A szakmai napra az alábbi linken lehet jelentkezni: https://forms.gle/DrTfxYVctYcbpycx8

 

A rendezvény az Open History, a Magyar Nemzeti Múzeum és az MNM Esztergomi Vármúzeum közös szervezésében valósul meg.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2019-09-16 09:00
képzés, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2019-02-18 12:00
képzés, múzeumpedagógia, programajánló, téma
2019-10-31 12:00