EN facebook

Országjáró Játékmustra: A közös gondolkodás Hatvanban folytatódik

FELHÍVÁS

2019-10-31 12:00

 

 Az Országjáró Játékmustra keretein belül novemberben 22-én Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban, gyűlnek össze azok a múzeumi szakemberek, akik szeretnék kipróbálni magukat múzeumi játék fejlesztésében.

 

Az Országjáró Játékmustra célja a közös gondolkodás és fejlődés, továbbá egy olyan inspiráló közeg megteremtése, ahol megannyi hasonló érdeklődésű (ám különböző gondolkodású) embert ismerhetnek meg a résztvevők. A szakmai előadást követően saját játék fejlesztésére is lehetőség nyílik közös projektmunka keretein belül. Az, hogy milyen mechanikát használnak fel a szakemberek a játéktervezés során, csak rajtuk áll.

 

 

A Múzeumi Játékmustra az Open History és a Magyar Nemzeti Múzeum közös brandje, melynek célja, hogy a játékosítás legfrissebb eredményeit megismertesse a múzeumi szakmával. Áprilisban volt Budapesten az első esemény, amit nagy érdeklődés övezett, így a szervezők szeretnék ezt a formációt vidéki helyszínekre is eljuttatni. Ennek eredményeképp született meg az országjáró Játékmustra ötlete, melynek első állomása, Csongrád volt.

 

 

Fontos, hogy itt nem társasjáték fejlesztése a cél, sokkal inkább egy olyan edukatív játék készítése, prototípusának az összerakása, aminek segítségével a látogatót “közelebb hozzuk” a tárlathoz, a kiállított műtárgyakhoz. Lehet ez egy olyan program, amikor a látogatókat korhű emberek szerepébe helyezzük, és egymással történő interakciók sorával lendítik előre a cselekményt, vagy egy nyomozós játék, ahol az “elrejtett” nyomok után kutatva derül fény a tárlat egy mélyen őrzött titkára. Az hogy kinek hány cselekvési pontja van, akár kockával is kidobható, vagy épp kártyahúzással derül ki, hogy az adott körben ki lesz a fő szószóló.

 

A játékok által használt eszközöket, módszereket az utóbbi években kezdték el használni a marketingen, szervezetfejlesztésben és az oktatásban. A múzeum játékok abban különlegesek, hogy az ismeretátadás hoz és készség fejlesztés ez a kiállítást, ami tárgyat is felhasználják.” mondta Bayer Árpád, a múzeumi játékosítással foglalkozó Open History vezetője.

 

A Hatvani Játékmustra előadás-tematikájának fókusza a múzeum, mint kontextus lesz, és a múzeumi játékok pénzügyi, műtárgyvédelmi szempontjai.

 

A hatvani Játékmustra a tavaszi eseménytől eltérő struktúrát követ, olyan értelemben, hogy a szakmai előadásokat követően a kiállítók helyett maguk a résztvevők fognak játékot fejleszteni és bemutatni.

 

Részletes program:

9.00 Regisztráció

 

szekció: ELMÉLET

9.30 Játékfejlesztés a múzeumban 2. Hangold össze! A kurátor, a pénzügy és a közönségszolgálat szempontjai

Előadók: Bayer Árpád, Berényi Marianna

10.30 Bemutatkozik a múzeum (Hanula-Nagy Viktória, múzeumpedagógus)

 

szekció: JÁTÉKFEJLESZTÉS

12.30 Csoportalakítás

12.45 Csapatmunka, játékfejlesztés (közben ebédelési lehetőség a közelben)

16.00 Játékbemutató

17.00 Zárás, értékelés

 

A szakmai napra ezen (https://docs.google.com/forms/d/16_zM6fSPzh4UCMrrDAct2YoRqhCv3yM1iLjDG5hM_jk/edit) a linken lehet jelentkezni:

A rendezvény az Open History, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum közös szervezésében valósul meg.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.