EN facebook

Tűzpróba – A Tűzzománcművészek Magyar Társasága országos kiállítása Kecskeméten

KIÁLLÍTÁS

2020-01-29 10:00

A kecskeméti székhelyű országos egyesület 1997-es alapításának fő motivációja az volt, hogy a műfaj végre valóban szinkronba kerülhessen a kortárs művészeti törekvésekkel, s a professzionális alkotók képviselte minőség jegyében háttérbe szoríthassa azt a nagyszámú dilettánst, akik tevékeny-ségükkel megcsúfolják ezt az ősi anyagot, technikát.

 

A Tűzzománcművészek Magyar Társasága (TMT) évente legalább egy kiállítást szervez, hogy ezeken bemutathassa a műfaji önállóságra törekvő kortárs magyar zománcművészet legújabb eredményeit. Ezúttal a zománcművészet hazai fővárosában, Kecskeméten folytatjuk a 23 éve elkezdett „országjárásunkat” (pl. Budapest, Győr, Kaposváron, Mezőtúr, Nagybánya, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Nyírbátor, Szeged, Szolnok), ahol 30 alkotó mintegy 100 művével, sorozatával szerepel.

 

 

A TMT tagjainak többsége a legprogresszívabb elképzelést – a kortárs iparművészet más műfajaihoz hasonlóan – az iparművészet és a képzőművészet közötti határokat eltörlőkét képviseli. (Ennek ellenére nem tagadják meg a műfaj eredendően iparművészeti oldalát, s az azzal kiemelten foglalkozókat sem.) A kortárs zománcművészetre a mai napig jellemző az a fajta sokszínűség, amely már a hatvanas években megjelent. A Társaság alkotói ugyanis számos művészeti ág felől érkeztek, azaz közel egyforma eséllyel, de éppen ezért sokféle megközelítésben képesek dolgozni ezzel a számukra többnyire új technikával. Természetesen mindehhez hozzátartozik az is, hogy a történeti korok zománcaihoz képest egyrészt kezelhetőbbek, másrészt jóval szélesebb választékot kínálnak a ma használatos alapanyagok. Emellett egyszerűbbé, pontosabban irányítha-tóvá vált az égetési technológia is. A művészek számára a lehetőségek e téren tehát hatványozottan megnőttek, s még mindig bőven vannak tartalékok. Ez a rendkívül gazdag, többezer éves történeti múlttal rendelkező műfaj tehát gyökeresen átalakulva, reflektálva a 20–21. század bizonyos törvényeket felrúgó törekvéseire (lásd elsősorban: „határterületek”) elkezdte keresni és újonnan kialakítani önmagát.

 

                                                              

                              Blaise, Simon: Metamorfózis                                               Sisa József: Országalma

 

Reményeink szerint az egyesületünk – a nemzetközi és a hazai művészeti mezőnyben egyaránt – ennek az új típusú zománcművészetnek az egyik zászlóvivője marad a későbbiekben is. (ifj. Gyergyádesz László, művészettörténész, a TMT elnöke)

 

 

Borítókép: Szűcs József: Kövület

kiállítás, látogató, régészet
2017-08-22 12:32
helytörténet, múzeumtörténet, téma
2019-07-13 08:00