EN facebook

Elérhető a Kecskeméti Katona József Múzeum Digitális gyűjteményi adatbázisa

2020. december 20-tól több mint 6000 üvegnegatív vált elérhetővé a nagyközönség számára a gyűjteménykezelő- és publikációs szoftver, a MuzeumDigitár segítségével. A folyamatosan bővülő történeti értékű fotógyűjteményből egy kereshető archívum jött létre.

Mi is az a MúzeumDigitár?

A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer egyrészt a múzeumok, köz- és magángyűjtemények mindennapi nyilvántartási és gyűjteménykezelési feladatait segíti, másrészt az interneten keresztül a gyűjteményekhez való hozzáférést, a gyűjtemények közötti átjárhatóságot biztosítja, lehetővé téve a digitalizált kulturális javak sokrétű felhasználását mind a szakma, mind a kutatók és más érdeklődők számára.

A múzeumi informatikai termékcsoport honosítása 2015-ben vette kezdetét, amikor a PNB-Photo Kft. megkezdte a németországi székhelyű Museum-digital felhőalapú számítástechnikai gyűjteménykezelő szoftver magyarországi bevezetését. A német fejlesztésű szofvter elindítása 2009-ben történt meg, amely azóta 596 múzeum, 2 570 gyűjteményét és 316 052 műtárgyát tömöríti. A rendszer 2019-re a magyar közgyűjteményi szféra egyik leginkább elterjedt szoftverévé vált, jelenleg 105 magyar köz- illetve magángyűjtemény és négy külföldi intézmény (Erdély, USA) alkalmazza.

 

Út a „társadalmi-szolgáltatói” múzeum felé

Fonyódi Krisztián projektvezető a november 7-i Postamúzeumban tartott szakmai konferencián előadásában elmondta, hogy felhasználóik között már 92 közgyűjtemény szerepel, tájházaktól kezdve országos múzeumokig bezárólag. Kiemelte továbbá, hogy a közeljövőre nézve célnak tekintik a gyűjteménykezelési munka fokozott segítését amellett, hogy a digitalizált gyűjtemények minél nagyobb arányú publikálása továbbra is elsődlegességet élvez a nyitott, szolgáltatói, avagy „társadalmi múzeum” szellemében.

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös projektje az EEMI Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása kapcsán valósulhatott meg 3 200 000 Ft támogatás felhasználásával.

Hajagos Csaba, a Történeti-Néprajzi Osztály vezetője kiemelte:

A projekt célja a KKJM fotó üvegnegatív (brómezüst zselatin szárazlemez, zselatinos üvegnegatív) állományának digitalizálása, közkinccsé tétele volt, amely munkafolyamat az intézmény több mint 6000 db történeti értékű fotó gyűjteményét érintette. A támogatás által biztosított keret lehetőséget adott a digitalizáláshoz szükséges modern technikai eszközpark kiépítésére, illetve a MúzeumDigitár komplex gyűjteményi böngésző szolgáltatás igénybevételére is, így egy naprakész, minden érdeklődő számára hozzáférhető és kereshető archívum jöhetett létre.”

 

 

A város múltja iránt érdeklődők számos érdekességet fedezhetnek fel a digitális fotóanyagban való böngészés közben. A fotók betekintést nyújtanak a 20. század első felének kecskeméti mindennapjaiba és ünnepeibe. Sok portréfotót tartalmaz az anyag, amelyek segítségével megismerkedhetnek az érdeklődők a korabeli öltözködési kultúrával, ékszerekkel, divatos hajviseletekkel.

Itt található az online böngésző linkje, ahol folyamatosan bővülő tartalmat találnak az érdeklődők:

https://muzeum.kecskemet.hu/online-bongeszo/